Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Bastırılmış düşünceler ve duygular

Bastırılmış Düşünceler ve Duygular

Görmemezlikten gelen anılar; o kadar derinlere gömerler ki, nevroz geliştirebilir hatta yüksek düzeyde bir amneziye kadar uzanabilir. Bu psikolojik süreç, bastırma olarak adlandırılır. Sigmund Freud'un bastırma kavramı bir düşünce, hatıra veya duygu birey için çok acı verici olduğunda ortaya çıkar.Kişi farkında olmadan bilgiyi bilinç dışına iter ve varlığından habersiz hale gelir. Bastırılmış düşünce, davranışı hala etkileyebilir, ancak düşünceyi bastıran kişi, varlığından veya etkisinden tamamen habersizdir.


Freud, bastırmanın insan ruhunda çok önemli bir rol oynadiğına ve en önemli savunma mekanizması olduğuna inanıyordu ve kavramın "psikanalizin tüm yapısının dayandığı temel taş" olduğunu ilan etti. Tüm teorisi bunun üzerine inşa edildi; bilinçsiz düşüncelerin farkındalığa getirilmesinin psikolojik sıkıntıyı hafifletebileceğine kesinlikle inanıyordu.


Bir kişinin farkındalığından sakladığı korkuları, endişeleri ve arzuları ifade eden rüyalarda kendini gösterebilir. Freud'un rüyaların bilinçdışına bakmanın bir yolu olduğuna inandiğı yaygın olarak bilinir. 'Freudyen sürçmeler' olarak da bilinen dil sürçmelerinde ortaya çıkabilir. Bu, konuşmada kişinin amaçlandığından farklı bir şey söylemesi yani dil sürçmesidir. Freud, fiziksel tepkilerin, konuşmanın veya hafıza hatalarının bastırmadan kaynaklanabileceğine ve nihayetinde bir kişinin gerçekten ne düşündüğünü, ne hissettiğini ortaya çıkarabileceğini inanır.


Bastırma ilişkilerin kalitesinde azalmaya yol açabilir. Bastırma savunma

mekanizmasına sahip kişiler güvenilirler ve genellikle başarılılar. Fakat, duygusal olarak yakın ilişkilere giremedikleri için evlilikleri kötü gidebilmekte.


Güvenli bir yer bulmak ve güvenilir bir kişiyle konuşmak, travmaları ortaya çıkarmaya ve bireyin duygu envanterini yeniden oluşturmayı öğrenmeye yardımci olabilir. Bastırılmış düşünceler,uzman destekleri eşliğinde psikoterapi ve terapötik yaklaşımlarla; korkuları ve anıları kademeli olarak bilincin yüzeyine çıkarmaya çalışır. Etkili bir terapi; bastırılmış anı ve dürtü etrafındaki endişeli duyguları azaltabilir ve kişinin olayı işlemek için hissetmesi gereken öfke veya üzüntüyü yaşamasına yardımcı olabilir.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: