Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Tecavüz (ırza geçme)

Tecavüz belirtileri (ırza geçme)

Vajinal, anal veya oral penetrasyon(içine girmek) dahil olmak üzere zorla cinsel ilişki.Penetrasyon bir vücut parçası veya bir nesne ile olabilir.Yaklaşık 10 vakadan 8'inde fiziksel güç dışında hiçbir şey kullanılmaz (tecavüz sırasında şiddet veya silah tehdidi).Bir fiilin tecavüz sayılması için silah veya tehdit gerekli değildir.


Tecavüzcüler kurbanları erişilebilirliklerini ve savunmasızlıklarını değerlendirerek seçerler.Güzelliği veya vücut zindeliğini hesaba katmazlar.Araştırma verileri; tecavüzcülerin yüzde 80 'inden fazlası, kurbanlarını tanıdığını gösteriyor.Araştırmalar cinsel saldırıların ya tamamen ya da kısmen önceden planlandığını göstermektedir.


Cinsel saldırı: tecavüz veya tecavüz girişimi dışında kalan istenmeyen cinsel temasa denir.Buna cinsel dokunma ve okşama da dahildir.


Tecavüz Belirtileri


-Uygunsuz dokunma veya okşama

-Ensest

-Çocuk cinsel istismarı

-Zorlayıcı vajinal, anal veya oral ilişki

-Sıklıkla vajinal veya anal bölgede ve çevresinde gözle görülür morluklara, kanamalar

-Tecavüz anılarının hatırlanması

-Kilo alımı veya kaybı

-Uyku bozuklukları

-Şiddetli ağrılar

-İdrar yolu enfeksiyonları

-Rahim fibroidleri (Miyom da denir; büyüyen kanserli olmayan tümörlerdir.Tedavi edilebilir).

-Gebelik

-Cinsel yolla bulaşan hastalıklar


Cinsel saldırıyı bildirmelisiniz çünkü:

Adalet aramak ve failin başkasına zarar vermesini önlemek.

Psikolojik iyileşme sürecini başlatmak için.

Fiziksel sağlığınız için - cinsel saldırı ile ilgili herhangi bir tıbbi sorununuz olup olmadığını belirlemek için muayene olmak.


Mağdurlar, kaçınma temelli bir başa çıkma aracı olarak kendini suçlamayı kullanırlar.Kendini suçlamak iyileşme sürecini yavaşlatır veya çoğu durumda durdurur. 


Tecavüzün yaşı arzuları cinsiyeti yeri statülerle ilgisi yoktur.Tamamen hakimiyet, güç, kontrol ihtiyacı tarafından motive edilir.Cinsel yönelim veya koşullar ne olursa olsun tecavüz asla mağdurun suçu değildir.


Aynı cinsiyetten tecavüzler (özellikle kadınlara tecavüz eden kadınlar) hakkında çok fazla konuşmazlar, çünkü çok daha yaygın olan türe odaklanılmıştır: erkek kadına cinsel saldırı.Toplumun aynı cinsiyetten cinsel saldırıyı, özellikle de kadınların cinsel partnerleri tarafından tecavüze uğrama vakalarını geniş çapta tanımamasıdır.Cinsiyetler arası başka bir farklılık; aynı cinsiyetten bir partner tarafından tecavüze uğradığını bildirirken kolluk kuvvetleri veya diğer yetkililer tarafından gey, lezbiyen temelli alaylarla karşı karşıya kalacaklarından korkmasıdır.Diğer kadınlar tarafından tecavüze uğrayan kadınlar; faillerin parmakla mastürbasyon yapmaya, dilini kullanarak klitoris ve vulvayı uyarmaya veya vibratör vs fallik benzeri nesneler gibi yabancı cihazları vajina-anüse sokmaya zorladığını durumlardır.


Bir cinsel saldırıda: anksiyeteler, depresyon, yeme bozuklukları, kendine zarar verme, yakın ilişkilerde istikrarsızlık, uyku bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, disosiyatif bozukluklar, sınırda(borderline) kişilik bozukluğu, güvensizlik, kızgınlıklar, arzu eksikliği, orgazm eksikliği vb diğer ciddi zihinsel sağlık sorunlar.


Aşırı şiddet içeren tecavüz mağdurları veya tekrar veya çok genç yaşta saldırıya uğrayanlar, hayatlarının geri kalanında tedaviye ihtiyaç duyabilirler.


Mağdur, bir süreliğine cinsel aktivitelere olan ilgisini kaybedebilir.Bu normaldir ve bu sizi reddetmek değildir.Veya beklenmedik korku, endişe duyguları nedeniyle cinsel temasın ortasında aniden durması gerekebilir.


Cinsel Tacizde:

🖇Cinsel taciz anında mağdurun; yetkili kuruluşlara ve yakın güvenilir kişilere bildirilmeli.

🖇Yetkililere bildirdikten ardından tıbbi yardım aldıktan sonra, cinsel saldırı mağdurlarının tümü uzmanlardan psikolojik destek almalıdır. 

🖇Kişiyle herhangi bir cinsel ilişkiye girmek istemediğinizi açık ve net ciddi bir şekilde belirtin.

🖇Regl olduğunuza, hatta cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olduğuna dair bir bahaneler uydurun.

🖇Testisler, göz yuvaları, ayak parmakları, nefes borusu gibi en hassas noktalarını şiddetli sert darbelerle ard arda seri durmadan vurun.

🖇Çığlık atarak veya olay çıkararak yardım için bağırarak dikkati kendinize çekin.

🖇Biri size saldırırsa; onu tırnaklarınızla çizin, saçını çekin, ısırın, tekmeleyin bırakmasını sağlamak için her şeyi yapın ve sonra durmadan hemen hızlıca koşup kaçın ordan.Bu andan sonra eller-ayaklar-yanaklar-dudaklar-alın-çene veya vücudunuz herhangi bir bölgenizi silmeyin/kirletmeyin, yıkamayın delil olarak kanıtlayabileceksiniz faili.

🖇Cinsel saldırıyı bildirirken olabildiğince çok ayrıntıyı koruyup belgeleyin.(Olanların doğru bir şekilde hatırlanması sağlar)

🖇Olaydan hemen sonrasında banyo yapmayın veya duş almayın.

🖇Saldırı sırasında failin salgılamış olduğu vücut sıvılarını silmeyin.

🖇Olaydan hemen sonrasında giysilerinizi yıkamayın veya değiştirmeyin.

🖇Cinsel saldırı anında kullanılan yatak takımları, mobilyalar ve diğer eşyaları yerinde bırakın.

🖇Saldırıda vücutta oluşan darp, çiziklerin saklanılmaması.

🖇Güvenilir uzmanlardan destek almak.

🖇Güvenilir ortam ve de arkadaşlar.


Tecavüz Durdurmak

Ne kadar kendinden emin görünürsen, o kadar güçlü görünürsün.

Alkol vb içecekler, uyuşturucu gibi zararlı maddelerin kararlarınızı bulandırmasına izin vermeyin.

ilk adımının tıbbi tedavi olması önemlidir.Cinsel yolla bulaşan hastalıkları veya enfeksiyonları taramanın yanı sıra hamilelik riskini değerlendirebilir ve herhangi bir fiziksel yaralanmayı tedavi edebilir.

Alanınızı ihlal etmesine izin vermeyin.

Bulunduğunuz çevrede kendinizi rahatsız hissediyorsanız ayrılın (bu ortamdaki gürültü olabilir, kokular olabilir).

Bilmediğiniz madde kullanımlarından uzak durulması.

Tanımadığınız kişilerden uzak durulması.

Birkaç dakikalığına ayrılsanız bile kapınızı ve pencerelerinizi kilitleyin.

İzole tenha noktalara karşı dikkatli olun.

Buluşmalarda kalabalık, iyi aydınlatılmış yerler tercih edilmeli.Sonrasında bir otel odasına veya bir eve vaatlerine kanmamalı.

Özellikle ilk tanışmalarda yanınıza güvendiğiniz birilerinin size eşlik etmeli.

Araç içindeyseniz kapılar ve pencereler kilitli, bildiğiniz sokaklarda sürün.

Asla otostop çekmeyin veya otostopçu almayın.

Kendiliğinden (otomatlar, yapay zekaya sahip ürünler) kilitlenen kapılar, kapaklar, sesler, kokular, pencereler onaylanmamısı.

Anahtarlarınızı başkasına vermeyin.Bir yerlere bırakmayın.Anahtarlığın üzerine adınızı, adresinizi yazmayın.

Yakın arkadaşınız dahi olsa iyi tanımadıklarınıza ev adresinizi yazmayın, tarif etmeyin.

Kapıyı açmadan önce; kapının diğer tarafında kimin olduğunu kameralardan, açmadan önce seslenerek kontrol ediniz.

Yalnız yürürken müzik kulaklığı kullanmayın.

Savunma sanatlarından dövüş teknikleri bilip sadece gerektiğinde uygulamanız her zaman fayda sağlayacaktır.Bu size karşı olmasada başka mağdurlara rastlantı anınızda insanlık sorumluluğunuzu yerine getirmiş olursunuz.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: