Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Olumsuz düşünceler

Olumsuz düşünceler ve Anksiyete

Olumsuz düşünceler kaygının en belirgin özelliklerinden biridir.Kaygıyı artıran, hayatımızdaki gerçek olaylar değil, kendimiz ve çevremizdeki dünya hakkında düşündüklerimizdir (Bourne, 2010).Olumsuz düşüncelerden ve kaygılardan kurtulabilirsiniz.Tarafsız gözlemle başlar.


Düşünen özümüz çözümleme yapar endişelenir, yargılar ve endişe sağlamada bulunan bir dizi otomatik olumsuz düşünce kalıbına sahiptir.Ve gözlemleyen bir benliğe sahibiz (Harris, 2008).Hem iç hem de dış dünyamızı izler ve bunların farkındadır, ancak çözüm etmez, eleştirmez veya yargılamaz.Kaygının olumsuz düşüncelerinin farkındadır; fakat onları sonsuza dek almaz.


Bazı yaygın olumsuz düşüncelere örnek:

🔽Yeterince iyi değilim

🔽Her şeyde başarısızım 

🔽Neden kaybeden olmak zorundayım?

🔽Bunu yapacak kadar zeki değilim.

🔽Kimse beni beğenmiyor.

🔽Her zaman sorunlarım olur.


Dil ve sözcüklerin  anksiyete içinde rolü vardır.Kaygılanmamak için sakinleştirici düşünceler istiyorsak , iç dilimize, kendimizle konuşma şeklimize dikkat etmemiz gerekir.Sebepsizce kendimizi azarlarken, "Ben bir aptalım", "Başarısızım", "Benden hiçbir şey olmaz", "Ben berbat bir ebeveynim" gibi şeyler söylediğimizde endişelenir ve kaygılanırız.


Gözlem, kendimizle konuşma şeklimizin farkına varmamızı sağlar.


Olumsuz Düşüncelerden Kurtulma Reçetesi


Artık kaygı ve düşüncelerimizle başa çıkmanın önemli bir adımını biliyorsunuz: gözlem.İkinci adım; olumsuz düşüncelerinizi olumlu, gerçekçi olanlarla değiştirmektir.


Düşüncelerinizi izleyerek ve çok düşünmeye bağlı olduğunuz olumsuz düşünceleri yazarak başlayabilirsiniz.Bu olumsuz düşünceleri alın ve onlar hakkında bazı olumlamalar yazın ve bu olumlu olumlamaları olabildiğince sık yüksek sesle söyleyin.Gün içinde olabildiğince çok kez yüksek sesle kendinize tekrarlayın.Zamanla, olumsuz düşünceleri fark etmeye ve silmeye başlayacaksınız.  


Boşluğu dolduracak bir şey olmadan sadece düşüncelerden kurtulmak işe yaramaz.Yeni bir şey olmazsa beyin eski düşüncelerine geri döner:


~Olumsuz düşüncelerinizi gözlemleyin

~Güçlü yönlerinize odaklanma

~Olumsuz düşüncelerinize ve kendi kendinize konuşmanıza gerçekçi bir şekilde karşılık veren ifade listeleri oluşturun(Yani; kendinizi eleştirmekten veya başkalarının sizi eleştirmelerinden endişelenmeme).Bu tür olumlu ifadeler; olumlamalar olarak tanımlanır ve bunları her gün defalarca tekrarlamak, beyninize olumsuz düşüncelerden kurtulmayı ve onları daha gerçekçi olumlu olanlarla değiştirmeyi öğretir

~Şu anda mevcut olmak için farkındalık uygulayın.Kendinizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak için etrafınızda olup bitenlere konsantre olun.

~Önce kendini affedebilme gücü sağlanması

~Nefes alma egzersizleri

~Meditasyon çalışmaları

~Sağlıklı beslenme alışkanlığı

~Düzenli spor 

~Konsantrasyon meselesi

~İyi bir gözlemci yeterliliği

~Tüm olabilirliği dikkate alabilme

~Duygu farkındalık uygulamaları takip

~Sanat terapilerine katılım

~Üstesinden gelemeyebileceğiniz duygular veya düşüncelerden, uzman psikolojik destek alın


Kafanızda olup bitenleri gözlemleyip, otomatik düşüncelerden çok daha doğru olan düşünce ve inançlarla değiştirdiğinizde; olumsuz düşünce ve kaygılardan kurtulma yolundasınız.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: