Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Piliç salam ve sucuk faydaları

Normal sucuk ve piliç sucuk arasındaki fark nedir? Öncelikle bir kaç soru ile kafanızda bir şeyler canlandırmak istiyorum. Beyaz tavuk etinden yapılan sucuk nasıl kırmızı oluyor? Tavuk etinin kilosu 8 liradan satılırken 1 kilo piliç sucuk nasıl 9 liradan satılabiliyor? Piliç salamlar ne kadar güvenlidir?
Öncelikle sevgili okurlarım bir piliç sucuk firmasını kaynak olarak kullanacağız ve ona göre hareket edeceğiz.Ülkemizde hemen hemen bütün marketlerde bulunan  Piliç sucuklarını değerlendireceğiz.

Piliç Sucukların Fiyat Olarak Değerlendirmesi

250 gram  piliç sucuk yaklaşık olarak 2.5 tl yani 1 kilo piliç sucuk 10 tl den satılmaktadır.Şimdi ufak matematik hesaplarıyla bu fiyatı değerlendirelim.Isıl işlem sucuk yönetmeliğe göre sucukların %50 den fazla nem oranı bulundurmaması gerekir. Yani 1 kilo tavuk etinden ancak 500 gram sucuk elde edilebilir. 1 kilo piliç sucuk elde etmek için de 2 kilo tavuk eti kullanmak gereklidir.Tavuk eti oranı yaklaşık % 85 civarındadır.%15 lik kısım ise katkı maddeleridir.
piliç eti ve yağı (%85), dana yağı, baharat karışımı(kimyon , karabiber, kırmızı toz biber, yenibahar, sarımsak tozu), tuz , koruyucu(sodyum asetat, sodyum nitrit),fermente pirinç
Yaklaşık olarak 1 kilo 800 gram tavuk eti 200 gram civarında piliç sucuk içeriği bu şekildedir.Kilosu 7 tl den tavuk etini hesaplarsak yaklaşık olarak 12 lira tavuk tutuyor. Katkı maddeleri ile birlikte hesap 15 tl ye geliyor. İşçilik,ambalaj gibi bir çok etkeni de hesaba kattığımızda 20 tl den aşağı bir fiyat zarar etmek demektir.Oysa ki Piliç sucuk kilosu 10 tl den marketlerde satılmaktadır. Bunun nasıl mümkün olacağını düşünüyor musunuz? Kullanılan tavuk etleri ne kadar sağlıklı? Gerçekten tavuk etinin kullanılması gereken kısımlar mı kullanılıyor? Bu soruların cevapları belirsiz. Tahminleri sizlere bırakıyorum.

Yaptığımız analiz sonuçlarını sizlere aktarmak istiyorum. Piliç sucuk üzerinde yaptığımız araştırma sonuçlarına göre bir sucukta olması gereken Ph aralığı 5.0 ile 5.4 arasında olmalı. Bizim ölçtüğümüz değer 6.2 çıktı. Su aktivitesi 0.93 ten az olması gereklidir. Bizim ölçtüğümüz sonuç 0.96 Gördüğünüz bu değer piliç sucuğa aittir.Bu değerler arasındaki fark size az gelebilir fakat 0.1 lik bir fark bile kabul edilemez şekildedir.Bakteriyel faaliyet için tamamen uygun bir koşul piliç sucuklarda mevcut.

Oysa ki piliç sucuklar renk et rengine yakın kırmızıdır. Katkı maddelerinde renk maddesi belirtilmedi ve baharatlarla bu rengi elde etmek için çok fazla miktar katılması gerekiyor. Fakat bu kadar fazla baharat katıldığı taktirde çok farklı bir tat ortaya çıkar ve yenmez hale gelir.Şimdi size soruyorum. Renk maddesi katılmadığı halde nasıl bu renk elde ediliyor? Karmin katıldığı halde içindekiler kısmında belirtilmemiş mi?
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: