Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Yeterince uyumamakla sağlık sorunları

Yeterince uyumamakla sağlık sorunları

Çok az veya kalitesiz uyku, kişisel tercihlerimizin bir sonucu olabilir; çok fazla alkol veya kafein tüketmek, yatmadan önce telefonla çok fazla zaman harcamak, gece uyumak için yeterince saat ayırmamak.Ya da başka bir sağlık sorunu (tanı konmamış uyku apnesi , depresyon veya kronik ağrı gibi) veya aldığımız bir ilacın yan etkisi nedeniyle ortaya çıkabilir.Sebebi ne olursa olsun, yetersiz uyku sağlık için kötüdür.Yetişkinler sağlık için gecelik en az yedi saat veya daha fazla uyku gerekir.Bu saatlere dikkat etmiyorsanız, yüksek risk altında olabileceğiniz uzun vadeli sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:


1. Depresyon ve Anksiyete

Araştırmalar, kronik uykusuzluğa sahip kişilerin, uykusuzluk teşhisi konmamış kişilere kıyasla daha yüksek depresyon ve kaygı oranına sahip olduğunu gösteriyor.Uykusuzluk teşhisi konan kişilerin yüzde 15 ila 20'sinin majör depresyon geliştireceğini gösteriyor.Ruh hali ve uyku arasındaki ilişki; ruh hali olan depresyon veya anksiyete uyku kötüleşebilir ve uyku eksikliği olabilir.Uykusuzluk her yaştan insanda depresyon gelişimi için bağımsız bir risk faktörü olarak kabul ediliyor.


2018'de Depresyon ve Anksiyete'de uykusuzluk tedavisinin depresyon üzerindeki etkilerini inceleyen 23 çalışmanın meta analizi; uykusuzluğun tedavi edilmesinin ruh hali üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu buldu.


2. Diyabet

Düşük kaliteli uyku veya kısa uyku süresinin diyabetli ve diyabetsiz kişilerde daha zayıf kan şekeri kontrolü ile bağlantılı olduğu, şeker hastalığının gelişme riskini de artırabilmekte.


Eylül 2020'de Diabetologia'da yayınlanan yakın tarihli bir çalışma,  uykusuzluğun tip 2 diyabet(genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı heterojen/türlü bir hastalıktır) riskini yüzde 17'ye kadar artırabileceğini buldu.


3. Kilo Alma ve Obezite

Laboratuvar araştırmaları, yeterli uyku almamanın obezite ile ilişkili metabolik değişikliklere yol açabileceğini öne sürüyor.Kronik metabolik bozukluk ile yeterince düzenli dinlenmeme arasında bir bağlantı buldu, bağlantı özellikle çocuklarda güçlüdür.


16 yaş üstü 68.183 kadını takip eden araştırmada; gece ortalama beş saat veya daha az uyuyanların, gece beş saatten fazla uyuyan kadınlara kıyasla obezite geliştirme riski yüzde 15 daha yüksekti.Daha az uyuyan kadınların, daha uzun uyuyan kadınlara kıyasla, çalışma boyunca 30 kilo alma olasılıkları yüzde 30 daha fazlaydı.


4. Hipertansiyon, Kalp Hastalığı ve İnme

Uyku problemlerini kalp krizi ve inme ile karşılaştıran geniş insan gruplarında yapılan çalışmalar , daha kötü uykunun bu kalp problemleriyle bağlantılı olduğunu göstermiştir.


Başka bir çalışmada daha kötü uykunun kalbe zararlı olabileceği olası bir mekanizma tanımladı; uyku parçalanmasının (gece boyunca uykuyu bölen tekrarlayan uyanmalar), atardamarlarda iltihaplanma (özellikle monositler ve nötrofiller olarak adlandırılan beyaz kan hücreleri) ile ilişkili olduğunu ve bunun da ateroskleroza (plak birikmesi ) yol açtığını gösterdi.


Ayrıca uyku bozukluklarını (daha düşük kaliteli veya daha kısa uyku ile sonuçlanma eğilimi gösteren) kalp problemleriyle ilişkilendiren kanıtlar da vardır.Olan kişiler obstrüktif(tıkayıcı) uyku apnesi (OSA) risklerinin daha fazla olduğu hipertansiyon, kalp krizi ve felç.


5. Böbrek Problemleri

Araştırmalara göre kronik uykusuzluk, kronik böbrek hastalığının gelişimi ve ilerlemesi ile ilişkilendirildi ancak son dönem böbrek hastalığı veya herhangi bir nedenle ölümle ilişkilendirilmedi .


6. Bilişsel Sorunlar, Alzheimer Hastalığı ve Diğer Demans(hafıza kaynaklı hastalıklar) Türleri

Yaşamda Alzheimer hastalığına benzeyen değişikliklere ve hipokampusta ve diğer bazı beyinlerde yaralanmalara neden olabileceğidir.


2019'da yayınlanan bir araştırma , diğerlerine göre nispeten daha az derin uykuya sahip olan yaşlı insanların, Alzheimer hastalığının ilerlemesi ile ilişkili olan daha fazla miktarda tau proteinine sahip olduğunu, aynı etki 2020'de yayınlanan sonraki araştırmalarda daha genç bireylerde de bulundu.


7. Bozulmuş Bağışıklık Fonksiyonu

Yeterli uyku almamanın bağışıklık sisteminizi kısa sürede değiştirebileceğini, bol uyumanın bağışıklık sisteminize fayda sağladığına ve uyku bozukluğunun enfeksiyonlara daha duyarlı olmakla bağlantılı olduğuna dair kanıtlar var.


Daha önce yapılan bir araştırma, günde altı saatten az uyuyan kişilerin, standart bir üç doz hepatit B aşısına karşı antikor tepkileri geliştirme olasılığının çok daha düşük olduğunu ve ortalama bir uyku uyuyan kişilere kıyasla aşı tarafından korunmama olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu.Ve bağışıklık sisteminin önemli işlevlerinin (çeşitli bağışıklık hücrelerinin büyümesi ve üretimi) yalnızca uyku sırasında gerçekleştiğine dair kanıtlar var.Değişen uykunun bağırsak sağlığınızı etkileyebileceğini öne süren bazı çalışmalar da yapıldı, şu sonuca varmışlardır: "Bağırsak  mikrobiyomunun çeşitliliği daha iyi uykuyu teşvik eder".

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: