Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Kürtaj ve Yöntemleri

Kürtaj nedir ve yöntemleri

Kürtaj, hamileliğin sonlandırılmasıdır.Kürtaj prosedüründe, fetüs annenin rahminden çıkarılma işlemidir.İki ana kürtaj prosedürü türü vardır :


İlaç tedavisi: Hamilelik için gerekli olan bazı hormonları bloke eden ilaçlarla alınabilir olması.Rahmin fetüsü kendi başına dışarı atmasına neden olurlar.


Cerrahi: Fetüsün rahimden alınması için farklı cerrahi teknikler kullanılabilmesi.


Her iki kürtaj türünde de, kürtajı yapacak olan sağlık kuruluşu ile görüşmeye ihtiyacınız olacaktır.Konsültasyon sırasında, hamileliğinizin ne kadar ilerlediğini doğrulamak için hamilelik testi veya ultrason alacaksınız.Ayrıca kürtajın potansiyel riskleri hakkında bilgi edineceksiniz.Kadınların ilk konsültasyon ile kürtaj prosedürü arasında en az 24 saat beklemesini şart koşuyor.


Tıbbi Kürtaj

Tıbbi (ilaçlı) kürtaj, hamileliğinizi sonlandırmak için iki ilaç almayı içerir.Bu tür kürtaj, henüz ilk üç aylık döneminizin başındaysanız (ilk 12 hafta) bir seçenek olabilir.Bir kadının hamile kalma süresi ne kadar kısa olursa, tıbbi kürtaj o kadar iyi sonuç verir.Bazı klinikler, hamileliğin yaklaşık 10. haftasında tıbbi kürtaj yapmayı bırakır.Tıbbi düşükler yaklaşık yüzde 97 etkilidir.İaçlar kullanılarak kürtaj yapılmadığı takdirde; fetüsü çıkarmak için cerrahi bir prosedüre ihtiyaç duyacaktır.


Tıbbi kürtajda tipik olarak iki ilaç birlikte verilir:

Korlym (mifepriston) - Bu ilaç , hamileliği sürdürmek için önemli olan progesteron adı verilen bir hormonu önler.


Cytotec (misoprostol) - Bu ilaç ağızdan alınabilen veya vajinaya yerleştirilebilen bir tablet olarak gelir.Rahmin kasılmasına ve boşalmasına neden olur.


Tıbbi bir kürtajda, ilk ilacı aldığınız andan tüm cenin dokusu vücudunuzdan atılana kadar üç ila dört gün sürebilir.Tıbbi kürtaj evde yapılabilir.


Tıbbi kürtajın yan etkileri şunları içerebilir:

  • Karın ağrısı veya krampları
  • Vajinal kanama
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Ateş

Tylenol (asetaminofen) ve Advil veya Motrin (ibuprofen) dahil olmak üzere reçetesiz satılan (OTC) ağrı kesiciler krampları hafifletmeye yardımcı olabilir.Şiddetli vajinal kanama veya bir günden uzun süren grip, kusma benzeri semptomlar yaşarsanız derhal doktorunuza başvurun.


Cerrahi Kürtaj

Cerrahi (veya aspirasyon) kürtaj, fetüsü rahimden çıkarmak için bir prosedürdür.


Bir klinikte veya hastanede cerrahi kürtaj yapılır. Sedasyon(ilaçlarla kontrollü uyutma) altındayken veya uyanıkken yapılabilir.Yakındaki sinirleri uyuşturmak için servikse (rahmin açılması) yapılan bir enjeksiyondur.


İki ana cerrahi kürtaj prosedürü vardır:

Manuel Vakum Aspirasyonu (MVA) - Bu prosedür, hamilelik 12 haftadan kısaysa iyi sonucu verir.Bir MVA sırasında, doktor vajina ve serviks yoluyla uterusa(rahim) ince bir tüp yerleştirir.Daha sonra fetal dokuyu emmek için bir el cihazı kullanılır.


Dilatasyon ve Tahliye (D&E) - Gebeliğin ilk ayından sonra yapılabilir.Bu prosedür sırasında, serviksinizi genişletmek veya genişletmek için ilaç alacaksınız. Doktor daha sonra cenin dokusunu rahimden çıkarmak için bir dizi cerrahi alet kullanacaktır (forseps, kazıma aleti ve emme gibi).


Cerrahi kürtajın yan etkileri şunları içerebilir:

  • Karın ağrısı veya kramp
  • Vajinal kanama
  • Cerrahi kürtajdan sonra şiddetli vajinal kanama yaşarsanız, doktorunuza başvurun.

Birçok kadın kürtaj sırasında bir miktar ağrı yaşar.Tıbbi (ilaç) kürtaj geçiren kadınlarda, şiddetli adet krampları gibi hissettiren karın krampları olabilir.Bazı kadınlar ayrıca mide bulantısı ve ishal yaşarlar.Tylenol (asetaminofen) ve Advil veya Motrin (ibuprofen) dahil olmak üzere reçetesiz satılan (OTC) ilaçlar kramplara yardımcı olabilir.Bir cerrahi kürtaj aynı zamanda güçlü menstrüel(adet döngüsü) kramp gibi hissedebilir.


Kürtaj sonrası aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuza başvurun:

  • Dört saatten fazla ateş
  • Ağır vajinal kanama (saatte ikiden fazla pedden kanama)
  • Şiddetli karın veya sırt ağrısı
  • Kötü kokulu vajinal akıntı

Birkaç araştırma çalışması, kürtajın fetüse ağrıya neden olup olmadığını incelemiştir.Sınırlı kanıtlar, fetüslerin üçüncü trimesterin(9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen isim) başlangıcından önce (28 hafta veya yaklaşık altı ayda) ağrı hissetmediğini göstermektedir.


Kürtajdan sonra rahim ve serviks dokularının iyileşmesi birkaç hafta sürer.İyileşirken, bu dokular enfeksiyona daha duyarlı olabilir.Bu nedenle doktorlar genellikle tekrar cinsel birleşme yapmadan önce en az iki ila üç hafta beklemeyi önerir.


Kürtaj Sonrası Hamilelik

Kürtaj yaptırmak genellikle tekrar hamile kalma yeteneğinizi etkilemez.Bazı araştırmalar, kürtajın sonraki gebeliklerde erken doğum riskini artırabileceğini öne sürmüştür.Diğer çalışmalar, erken doğum yapma riskinin daha büyük olmadığını buldu.


Kürtaj ve Ruh Sağlığı

Araştırmalar, çoğu kadında kürtaj yaptırmanın uzun süreli ruh sağlığına zarar vermediğini bulmuştur.


Bazı faktörler, bir kadının kürtaj sonrasında duygusal sıkıntı yaşama riskini artırabilir.Bu faktörler şunları içerir:

  • Kürtajdan önce zihinsel sağlık bozukluğuna sahip olmak
  • Aile veya arkadaşlardan yeterli sosyal desteğin olmaması
  • Şiddet, taciz veya tecavüz mağduru olmak
  • Fetal(cenin/fetüs) anormallik nedeniyle hamileliği sonlandırmak

Yukarda anlatılan iki tür işlemin hiçbirine günümüzde ihtiyaç duyulmadı.Yırtılmaz kesilemeyecek kadar incecik nano teknoloji kılıflar çıktı, hatta partnere bile gerek kalmadan aparatlar her iki cins içinde piyasada kolayca ulaşılabilmekte.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: