Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Uyum bozukluğu ve değişimle yüzleşme

Uyum Bozukluğu ve Değişimle Yüzleşme

Stres ve kaygı duygularını artıran bir değişimle mi karşı karşıyasınız?Genellikle değişimden hoşlanmayız; bazen değişimden bile korkarız.


Uyum Bozukluğu Var mı?

Yaşam değişiklikleri stres ve kaygıya neden olabilir veya var olan kaygıyı artırabilir. DSM-5 göre , uyum bozukluğu "tanımlanabilir bir stres etkenine (stresörlere) yanıt olarak duygusal veya davranışsal semptomların gelişimidir.Stres etken(ler)inin başlangıcı."Değişiklikler önemli bir sıkıntıya neden olur ve kişinin çalışma, oyun oynama, sosyalleşme, etkileşim kurma ve genel olarak yaşam sürme becerisine müdahale eder.


Uyum bozukluğu, anksiyete bozukluğundan ziyade travma ve stresle ilişkili bir bozukluk olarak sınıflandırılırken, değişimle yüzleşmek ve uyum bozukluğu yaşamak kaygıyı şiddetlendirebilir.Değişim olumlu (okula başlamak, taşınmak veya bebek sahibi olmak gibi) veya olumsuz (istemediğiniz bir hareket, işten kovulmak veya boşanmak gibi) olsun, normal hayatı bozar.


Uyum Bozukluğu Nedenleri

Değişimden geçerken stres ve kaygı yaşamamız normaldir.Ne de olsa yeni rutinlerimiz, yeni normlarımız, yeni ritimlerimiz ve bir sürü bilinmeyenimiz var.Yeniye uyum sağlamak ve bilinmeyenle başa çıkmak imkansız hissettirdiğinde, insanların endişe ve hatta depresyon gibi şeylere saplanıp kalması nadir değildir.Değişimle karşı karşıya kaldığımızda kaygı, uyum bozukluğuyla yakından ilişkili olabilir.Yarışan düşünceler, korku, endişe, ajitasyon, kaçınma, fiziksel semptomlar ve anksiyetenin duygusal rahatsızlıkları, uyum bozukluğu ile daha da kötüleşebilir veya yeni bir uyum bozukluğundan kaynaklanabilir.


Olumlu bir değişiklik yaşadığımızda, endişenin yeni mutluluğumuza müdahale etmesini istemiyoruz.Olumsuz bir değişiklik yaşadığımızda, kaygı ve uyum bozukluğunun bizi olmak istemediğimiz yerde tutmasına izin vermek yerine bunu atlatıp yolumuza devam etmek isteriz.Elbette, değişimle ilgili kaygının "sadece üstesinden gelmek" kadar basit değildir.Hayatta yolumuza çıkan değişiklikleri her zaman kontrol edemesek de eylemlerimizi, tepkilerimizi ve ileriye doğru hareketlerimizi kontrol edebiliriz.


Değişime uyum sağlama ve kaygıyı azaltma sürecinden geçerken profesyonel süreç işleyişin içindeki uzman psikolojik danışmanlarla çalışmak faydalıdır,böylece bu düşünceler yardımcı olabilir ve hatta kendi yeni fikirlerinize yol açabilir.

  • Sıkışmış ve daha az endişeli olduğunuzda nasıl olacağını tanımlayın. Endişenin sizi geride tutmasını istemediğinizi bilmek sizi tam olarak olmak istediğiniz yere götürmez.Özellikle ne istediğinizi bilin, kaygı ve uyum güçlükleriniz yerine düşüncelerinizi bu konuda tutun.
  • Sizi olmak istediğiniz yere götürmek için eylem planları oluşturun. Endişenin üstesinden gelmek ve vizyonunuz(ulaşılmak istenen net hedefler) doğrultusunda çalışmak için her gün veya günün her saati hangi davranış eylemleri yapabilirsiniz? Küçük, düzenli adımlar büyük ilerleme sağlar.
  • Belirtilerinizi belirleyin ve bunları en rahatsız ediciye doğru sıralayın. Bu semptomlarınızı tek tek ele almanıza izin verecektir.Kıyaslama.
  • Yeni rutinler oluşturun. Anksiyete ve uyum bozukluğunun bir kısmı, rutindeki bozulmadan gelir.Evde, okulda, işte vb. hayatınızda yeni rutinler oluşturmanın sorumluluğunu üstlenin.Öngörülebilir rutinlere girdikçe, yenilik artık yabancı ve rahatsız hissetmeyecek ve uyum bozukluğuna bağlı kaygılar azalacaktır.


Peki siz değişimle nasıl başa çıktınız?

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: