Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Uyanır uyanmaz başlayan kaygılar

Uyanır uyanmaz başlayan kaygılar (anksiyete)

Çoğu insan endişeli hissettiğinde aşağıdaki belirtilerden birkaçını yaşar:

  • Hızlı kalp atımı
  • Zayıf, baygın veya baş dönmesi hissetmek
  • Ellerde ve parmaklarda karıncalanma veya uyuşma
  • Gerginlik, korku hissi, yaklaşan kıyamet veya ölüm hissi
  • Terli hissetmek 
  • Gögüs ağrıları
  • Nefes alma zorlukları
  • Kontrol kaybı hissetmek
  • Yorgunluk
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Titremek
  • Zihinsel karmaşa

Sabah Kaygısının Nedenleri

Kortizol - Stres Hormonu

Stresli hissettiğimizde vücudumuz kortizol adı verilen bir hormon üretir.Kortizol seviyeleri doğal olarak sabahları en yüksek ve geceleri en düşük seviyededir.Vücudumuz, "dövüş ya da kaç" tepkisine yardımcı olmak için endişeli hissettiğimizde de kortizol üretecektir.Gece boyunca biriken kortizol nedeniyle endişeli hissederek uyanırız bu da bizi endişeli hissettirir bu nedenle bedenlerimiz daha fazla endişe yaratan, daha fazla kortizol üreten daha fazla endişeli hissetmemize neden olan vb. kortizol pompalamaya devam eder.


Düşük kan şekeri

İlk uyandığınızda kan şekerinizin düşük olmasıdır.Bütün geceyi yemek yemeden geçirmişsinizdir. Kan şekeri seviyesini sabit tutmak önemlidir çünkü beyin şekeri kullanır, aynı zamanda şeker olarak da bilinir.Kan şekeri seviyeleri çok düşükse veya çok hızlı düşüyorsa, beyin yakıtı tüketmeye başlar."Bitmesi beynin algılanan tehditle (bu durumda düşük yakıt) savaşmak veya kaçmak için vücudumuza kortizol göndereceğini öğrendiğimiz "savaş ya da kaç" yanıtını tetiklemesine neden olur.


Çevresel Ağırlaştırmalar

Bunlar sabah kaygınızın kaynağı olmasa da yatak odanızın çevresi zaten kötü olan bir durumu daha da kötüleştirebilir.Karanlık bir odada, rahatsız bir yatakta uyuduğunuzu ve sonra aniden gürültülü, yüksek sesli bir çalar saatin sizi korkuttuğunu hayal edin.Yakında sert parlak ışıklar ve yataktan kalkmanın verdiği soğukluk sizi şimdiye kadarki en kötü güne davet ediyor


Sabah Kaygısını Geçmek İçin İpuçları

  1. Denge ayarı oluşturun
  2. Olumlu olumlamalar sonrası
  3. Uyandıktan sonra bir şeyler yiyin
  4. Dikkat dağıtıcıları kullanın
  5. Kendinizi başarıya hazırlayın

1. Sabah Kaygısı Hakkında Endişelenmek Yerine Bir Tutum Ayarı Oluşturun

Durumu düzeltmek için tavrımı değiştirmem gerektiğini biliyorum.Diyorum ki; uyandığımda ve endişe çarptığında kendime böyle hissetmemin sorun olmadığını, önemli olmadığını ve bununla başa çıkabileceğimi söyleyeceğim.Bunu ben halledebilirim!Anksiyete ile gün boyunca ihtiyacım olan her şeyi yapabilirim.


2. Zihninizi Yeniden Programlamak İçin Olumlu Olumlamalar

Etrafımızda o kadar hızlı dönen birçok olumsuz düşüncemiz var ki, onları fark etmeyebiliriz bile.Bunu yapmak için, her yere olumlu onaylamalar gönderiyorum!

POZİTİF ONAYLAMA UYARISI:

Bugün bu zor olabilir, ama üstesinden gelebilirim.Bunu ben halledebilirim!Bunu birkaç kez derin derin nefesler alarak.

Olumlamaya gerçekten inanmıyorsanız ama inanmak istiyorsanız, onun içine "öğreniyorum" ifadesini koyun.Yani "Bugün zor olabilir ama üstesinden gelebileceğimi öğreniyorum ..."


Banyo aynama, dolabıma vs. başka olumlamalar yazacağım ve her birini birkaç kez okumaya özen gösteriyorum.Hepsi durum hakkında daha iyi hissetmeme yardımcı olacak bir şeyler söylüyor.


3. Düşük Kan Şekeri İle Artan Sabah Kaygısını Azaltmak İçin Uyandıktan Kısa Bir Süre Sonra Bir Şeyler Yiyin

Uyandıktan sonra yemek yemek sadece zihinsel sağlığınız için değildir, aynı zamanda kilo vermenize yardımcı olacak metabolizmanızı da harekete geçirir.


4. Sabah Kaygısını Azaltmak için Dikkat Dağıtıcıları Kullanın

Başka bir şeye odaklanırsan, onu daha kolay unutursun.Bunun yerine en sevdiğiniz hobileri deneyin.


5. Kendinizi Başarıya Hazırlayın

Hoşlandığınız çalışmalarınıza devam sağlamak.Rahatlatıcı çalar saat, terlik, geniş giysiler, pencereleri açıp oksijeni derin hissetmek vb. gibi küçük değişiklikler tek başına kaygıyı ortadan kaldırmaz, aynı zamanda en aza indirmeye yardımcı olabilir.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: