Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Depresyon ve Beslenme

Depresyon ve Beslenme

Hayatımızı olumsuz etkileyen depresyon kişinin yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu da ortaya çıkar.Psikoterapi ve ilaç tedavisi dışında beslenme programında yapılacak değişiklikler tedavideki başarı şansını arttıracaktır.Beynimiz yeterli besin öğelerini alamadığında , bağırsak floramız bozulduğunda depresyon, yorgunluk , iştah mekanizmasında bozulmalar meydana gelir.Aşırı kilo alımı veya kilo kaybı da görülebilir.Sağlıklı ve dengeli bir ruh hali için serotonin , dopamin ve norepinefrin gibi mutluluk hissi veren hormonların salınımı önemlidir.Bu hormonların sentezlenmesi sırasında ise besin öğelerinin çeşitliliği büyük önem taşır.


Triptofan ve Serotonin: Fazla miktarda şekerli gıda tüketimi,alkol-sigara kullanimi triptofan düzeyini olumsuz etkileyerek serotonin (mutluluk hormonuna) dönüsümünü azaltir.


Triptofan düzeyini artırmak için somon, tavuk gögsü, yumurta, peynir, koyu yeşil yapraklı sebzeler,ceviz,fındık,kaju,badem,peynir porsiyon kontrolü sağlanarak tüketilebilir.


Omega 3: Yag asidinin yetersizliği hücrenin membran yapısında değişiklik oluşturarak serotonin eksikliğine neden olur.Beslenmenin Omega 3 yag asidi bakımından yetersizliği de aynı şekilde depresyon riskini artırmaktadır.


Somon, uskumru,hamsi, ceviz,chia tohumu, keten tohumu, soya fasulyesi gibi yiyecekler Omega 3 düzeyini artırmada etkili besinlerdir.


Magnezyum:Vaka çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre gün içerisindeki öğünlerde ve uykudan önce magnezyum takviyesi yapılan hastalarda 7 günden kısa bir zamanda hızlı bir iyileşme gözlemlenmiştir.


Porsiyon kontrolü sağlanarak soya fasulyesi,balık,ceviz,badem,fındık,muz,koyu yeşil sebzeler, tahılı gıdalar gibi besinler öğünlerde tüketilebilir.


Folik Asit:Depresif hastalar,sağlıklı bireylere ve diğer psikiyatrik hastalıklara sahip bireylere kıyasla %15-38 oranında daha düşük folik asit düzeylerine sahiptir.Birçok araştırma folik asitten yetersiz bir beslenmeden 4 ay sonra huzursuzluk,uykusuzluk,isteksizlik,yorgunluk gibi semptomların ortaya çıktığını göstermiştir.


Yapılan klinik bir vaka çalışmasında folik asitin tek başına depresyon semptomlarını iyileştirdiği görülmüştür.Folik asit düzeylerini artıran besinler:Baklagiller, yumurta, kuşkonmaz, pancar, yeşil yapraklı sebzeler,turunçgiller,muz.


Çinko: Çinko yetersizliği olan bireylerde depresyon görülme riski daha fazla olmakla birlikte çinko seviyeleri düşük olan depresyonlu bireylerde antidepresan tedavisine yanıt da olumsuz etkilenmektedir.


Çinko yönünden zengin olan besinler: Yeşil mercimek, ıspanak, bamya,bezelye,tavuk,yumurta,kırmızı et, badem, kaju


B12 vitaminleri:B vitaminlerinin santral sinir sistemi üzerinde doğrudan etkileri mevcuttur.B vitaminleri düzeyinin düşük olmasına bağlı olarak artan homosistein düzeyi ise depresyona yol açabilir.


B12 yönünden zengin olan besinler:Kırmızı et,tavuk, balık, çeşitli deniz ürünleri(karides,midye],süt,yogurt,yumurta,peynir).

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: