Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Yazı yazmanın faydaları

Yazı Yazmanın Faydaları

Yazı yazmak, katarsisin (duygu boşalımı) yollarından biridir. Amerikalı psikolog James Pennebaker'ın bu konu ile ilgili yapmış olduğu araştırmalar gösteriyor ki, her gün 20 dakika boyunca yazmak depresyon, anksiyete (kaygı) gibi pek çok alanda iyileşme sağlıyor. Bu yazma tekniğine de 'dışavurumcu yazma' adını vermiş.


Duygularınızı, düşüncelerinizi her şeyi yazabilir veya çizebilirsiniz. Birisinin duymasını istemediğiniz, utandığınız, yargılanabileceğinizi düşündüğünüz aklınızda uçuşan şeyleri yazın. Sonrasında ister yakın, yırtıp atın,saklayın, silin önemli değil. Birilerine okutmak için değil kendiniz için yazın. Yazarken-çizerken imla kurallarına, simetrik açılarına, yazım yanlışlıklarına bakmayın, sadece o anda içinizde sizin bardağınızı dolduran ne varsa aktarın.


Sonra yazdıklarınıza bir bakmak, sizin kendinize uzaklaşmanızı, olaylara farklı bir pencereden bakmanızı da sağlayabilir. Yazmadan önce çok büyük bir sorun yazdıktan sonra daha başedilir bir hale gelebilir. Yazmanın iyileştirici gücünü keşfedin.


Yaşadığımız duygusal süreçlerin yazı aracılığı ile dışa vurulmasının psikolojik ve fizyolojik faydaları araştırmalarla da kanıtlandı. Konuyla ilgili 'James W. Pennebaker' ve 'Sadra K. Beall' tarafından 1986 yılında yapılan ilk çalışmada, deney grubundaki katılımcılar yaşadıkları bir travma hakkında, kontrol grubundakiler ise yüzeysel bir konu hakkında dört gün boyunca 15-30 dakika yazı yazdılar. Sonuçta travmaları hakkında yazan katılımcıların; kan basıncının düştüğü ve dört aylık takip süreci boyunca sağlık merkezlerini daha az ziyaret ettikleri tespit edildi. Duyguların dışa vurulmasını sağlayacak şekilde yazı yazmanın aynı zamanda stres düzeyini düşürdüğü ve böylece kişilerin stresle ilişkili fiziksel şikayetlerinde azalma sağladığı görünüyor. Ayrıca kişilerin gelecek hedefleri hakkında yazı yazmaları da sağlık merkezini daha az ziyaret etmelerini sağlıyor.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: