Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Yeni bir kardeşin doğumu

Yeni Bir Kardeşin Doğumu

Yeni bir kardeşin doğumu, yaşına ve gelişim dönemine göre verilen tepkilerde değişiklikler gösterebilir.

•Yeni kardeşin doğumu sancılı bir süreçtir dikkat edilerek daha kolay hale getirebilir, kardeşin doğumu öncesi çocuğu bu sürece hazırlayabilirsiniz.


Çocuğun yaşı küçükse anlaması daha zor olabilir; soyut düşünme döneminde değillerdir.Ona hikayeler kurarak anlatılabilir.

-Hikayede yeni bir kardeşin gelişinin güzel olduğacağını, hikayedeki çocukla ilgili sorular sorarak empati kurmasını ve kardeşini sevmesini sağlanabilir.

-Yeni bir kardeş gelince hayatında hoşuna gidebilecek farklı değişiklikleri anlatabilir.Örnek: kardeşin olunca evde canın sıkılmayacak ve büyüyünce onunla oyunlar oynayabileceksin gibi.Başka bir örnek: "Anne bebeğin bezini değiştiriyor ve kardeşide annesine ıslak mendil vermek için bekliyordu".Yani sorumluluk alacağını, kardeşine yardım ettiği için onunla gurur duyacağını anlatabilirsiniz.


Eğer çocuk büyükse kardeş gelince neler olacağını hikayeleştirmeden anlatabiliriz.

•Yeni doğacak kardeşi için fikirlerini almalıyız.Mesela: odası için yapılacakları kardeşine birlikte hangi beşiği seçeceğinize karar verebilirsiniz.Kardeşi için bir şeyler alınırken onada hediye alabilirsiniz.


Doğum sırasında; doğuma gitmesi normal, ama odağın sürekli bebekte olması engellenmelidir.

•Çocuk, yeni bir kardeşinin varlığına alışması sağlanmalı.

•Anne bebeği severken çocuğu ilgisiz bırakmamalıdır, bu süreçte babanın etkisi çok fazladır.

•Bebeği gördükten sonra çocuk hastanede çok kalmamalı hatta mümkünse o gün hastane çıkışı etkinlik yapılmalıdır.Örnek: Parka gitmek, sinemaya gitmek vb.İlk günler çocuk yokken; bebeği sevmeye özen gösterin.Akrabalar ziyarete eve geldiğinde bebeği, çocuğun yanında sevmemelidirler.


Çocuğun hayatındaki değişiklikleri en aza indirin mesela çocuğa her gün uyurken anne kitap okuyorsa doğumdan sonra da yine okumalıdır.Çocuğun, kardeşine yardım etmesine fırsatlar sunulmalı.Mesela "bebek uyanmış mı bi bakar misın?"gibi onun yapabileceği basit görevler verilebilir.


Bebeğin konuşamadığını, isteklerini ağlayarak gösterdiğini, bakıma muhtaç olduğunu anlayabileceği dille söylenilmeli.Çocuğunuzun da bir bebek olduğunu ama büyüdüğünü hatırlatın, bebeklik fotoğraflarını gösterin.

•Eğer doğumdan sonra büyük kardeşin davranışlarında ciddi olumsuz değişiklikler hissediyorsanız uzmana başvurun.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: