Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Pandemi Sonrası Alışkanlıklar

PANDEMİ SONRASI HAYATIMIZDAKİ ALIŞKANLIKLAR

    Yankıları hala devam eden pandemi henüz hayatımızdan tamamen çıkmış durumda değil.Bizleri terk etmesi de epey sürecek gibi duruyor. Covid19’un üzerinden yalnızca 3 yıl geçmiş olmasına rağmen sanki uzun yıllardır bizimle birlikte, tıpkı pandemi ile birlikte hayatımıza giren farklılıklar gibi. Her şeye çok çabuk adapte olduğumuz gibi pandemi kavramına, getirilerine ve sonrasındaki normalleşmeye de anında uyum sağladık.Ancak ne yazık ki normalleşmeye başlasak bile hayatımız tam olarak eskisi gibi değil, pandeminin bizde bıraktığı kalıcı birçok durum söz konusudur.


    Sosyalleşme eğiliminden eğitim hayatına, hastalara ve hastalığa bakış açımızdan günlük aktivitelerimize kadar birçok alanda pandemiden dolayı zorunlu olarak hayatımıza giren ve kabul ettiğimiz pek çok durum vardır. En basitinden bundan 3 yıl öncesine kadar belli başlı üniversitelerde görülen açık öğretim kavramı şu an eğitim hayatında oldukça yaygın durumdadır. Aynı şekilde maske ve mesafe yasağı kalkmasına rağmen insanların bir çoğu hala daha sosyalleşme konusunda aktivite seçerken fazla hassas davranmaktadır. İşin özü pandemi hayatımızı terk etse dahi bu tek taraflı bir terk etme olur çünkü verilere ve davranışlara bakıldığında birçok kişinin pandemiyi ya da onun kazandırdığı alışkanlıkları benimsediği ve terk etmenin olanaksız olduğu görülmektedir. Fiziksel olarak aktivitelerimizi ve hayatımızı etkilediği kadar psikolojik olarak da kalıcı etkileri bulunmaktadır. İnsanların birbirlerine tahammül seviyesinde gözle görülür bir düşüklük, hassasiyetin artması ve normale göre çok çabuk sinirlenme durumları bu etkilerin birkaçıdır yalnızca. Sosyal mesafeyi dış hayatımızda ne kadar arttırdıysak iç hayatımızda (ev hayatı) o mesafeyi bir o kadar sıfıra düşürdük. Aynı ev içine kapalı kalma duygusu ne yazık ki özel alanımızı oldukça minimum seviyeye düşürdü. Bu durum bireylerde birçok psikolojik sıkıntıya sebep oldu. Bunun yanı sıra eğitim hayatına örgün olarak devam edemeyen öğrenciler tamamen farklı ve bilmedikleri bir eğitim sistemi ile hayatlarına devam etmek zorunda kalmışlardır. Buna bağlı isteksizlik, okuldan ve arkadaşlardan uzaklaşma ve asosyallik durumları ortaya çıkmıştır. Sosyalleşemeyen öğrenciler bu sürede çareyi telefon ve sosyal medyada vakit geçirmekte bulmuşlardır. Yalnızca öğrenciler değil her kesim ve her yaştan insan da bu sürede sosyal medyada geçirdikleri süreleri bir hayli arttırmışlardır.Örneğin günün her anında herhangi bir marketten yapılan tüm alışverişler yerini online alışverişlere bırakmıştır. Pandemi öncesi insanlar bir şey almayacak olsalar bile bir mağaza veya marketi gezerlerken pandemi ve sonrası bu mağazalar, marketler ve diğer her şey iki elimizin arasına sığacak hale gelmiştir. İster istemez insanları tembelliğe ve üşengeçliğe sürüklemiştir ve halihazırda aynı durum etkisini çok kaybetmeden devam etmektedir.


    Tüm bu alışkanlıklar ise pandemi ile birlikte bizi terk etmemiş yaşamımıza kalıcı olarak yerleşmişlerdir. Birçok insan eski yaşamına dönmek için birtakım çalışmalarda bulunsa bile alışkanlıklar bizleri kolay kolay terk etmeyecek gibi. Pandemi ile yapılacak her aktivite ve her işin alternatifi ortaya çıkmıştır ve bu da ister istemez tüm sektör ve insanları cezbetmiştir. Alternatif durumlar karşısında daha rahat ve hızlı sonuç alınmaya başlandığında bunlar kalıcı alışkanlığımız haline dönüşmüştür. Kısacası pandemi fiziksel kısıtlamalar bakımından hayatımızdan çıkmaya başlasa bile ortaya çıkardığı sonuçlar ve alternatif çözümler bizlerle birlikte tüm hızıyla devam etmektedir.

PAYLAŞ
Banner

YORUMLAR:

0 comments: