Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

KAPILARI AÇMAK (MUSTAFA KUTLU)

Mustafa Kutlu'nun birbirinden güzel eserlerinden biri bu kitap benim için. Bundan 6 yıl önce "Mavi Kuş" adlı eseriyle tanıştım yazarın üslubuyla , eserlerinin içerikleriyle. Eserlerini okurken içinde hüznü de yakaladım, mutluluğu da, sitemi de , pişmanlığı da...
''Kapıları Açmak'' eserinde bu duyguların hepsini birden yakaladım. Adı üstünde ya zaten açılan kapılar, her bir duyguya açılan ayrı bir kapı.

 Kapılar birçok karakterin yanı sıra çoğunlukla Arif Efendi'nin kızı Zehra'ya açılan kapıları gösteriyor. Zehra; zarif ,güzel ve hanımefendi bir kız. Güzelliği kadar kaderi güzel olamamış ne yazık ki. Abisi Ahmet yüzünden hayatı ters düz olmuş bir karakter. Düzlüğe çıkana kadar da kendi ayakları üzerinde durabilmiş ,tüm zorluklara göğüs gerip üstesinden gelmeye çalışmış ve gelmiş gelmesine de ama her şey tam oldu derken yarım kalan sadece sevdası olmuş.Yaşanılan burukluklar, söylenmemiş sözler , bastırılıp saklanmış hisler Arif Efendi'nin kızı Zehra ile Mahir Hoca'nın oğlu Cihan'ın kaşıdıkça kanayan yarası olmuş.

Zehra yaşadıklarıyla hüzünlendirdi. Söylenmeyen sözlerin, gösterilmeyen sevgilerin ne gibi kayıplara yol açılabileceğini gösterdi, içinde nasıl bir pişmanlığı barındırdığını. Ahmet karakteri akıllanmayan haliyle , tavırlarıyla öfkelendirdi. Cihan'ın çekingenliği , sessizliği sitem ettirdi.

Mustafa Kutlu bu eserinde açılan her kapının gösterdiği yoldan gitmenin o kadar da kolay olmadığını,  yolların her seferinde güzelliklerle son bulmadığını gösterdi bana . Her yolun çayır çimen, çiçeklerle döşeli olmadığını.

Zehra'ya sevdanın kapısı açılmıştı ama yolu hep dikenliydi , o sabretti canı acıdı ne kadar adım atmış olsa da yolu o kadar uzadı, zorlaştı.. Sonrası ise okurda bir çift gözyaşı.

Mustafa Kutlu üslubu ile okurlarını mest eden , meraklandıran bir yazar, okurken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz bile.  Karakterlerde kendinizi görüyorsunuz sanki.  Okura bir ayna tutuyor. ''Devamı nasıl olacak acaba ?'' Bir sayfa , bir sayfa daha derken belki de kitabın sonunda buluyorsunuz kendinizi farkında olmadan. Hemen hemen her eserinde yaşattırır Kutlu bu durumu okura.Okurken yalnız bırakmaz okuru, karşılıklı oturmuş iki arkadaşmış gibi o anlatır, siz dinlersiniz. Öyle bir üsluptur onunki.

Uzun lafın kısası Kutlu'yu okumak güzeldir. Birçok pencere açar okura ve açılan her kapıdan seslenir,  her duyguyu yaşattırır okura . Birçok eseri ağlatabilir okuru. Gözyaşlarıyla tazelenir okur.

Kapıları Açmak ;ismi gibi kendisi öyle olan Zehra'nın annesi Melek Hanım, babası Arif Efendi, abisi Ahmet, yengesi Seher , dini nikahlı eşi Kemal, yarım kalan sevdası Cihan, kız kardeşi Songül , Cihan'ın arkadaşı Mümtaz ve arkasında birçok yardımcı karakterle harmanlanmış ve sonunda da derin iç çektiren bir kitap.Zehra'nın yarım kalan bir hikayesi...
PAYLAŞ
Banner

YORUMLAR:

0 comments: