Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Gerçek Mutluluk Nedir ?

 Gerçek Mutluluk Nedir?

Gerçek mutluluk. Hangi dinden, kültürden, ülkeden veya sosyal sınıftan olursa olsun, her bir insanın özünde arayışta olduğu gizli formül. Aynı şekilde her bir insan için ayrı bir anlamı olan şey. Mutluluk o nedenle karşılaştığımız en soyut, en sübjektif olgulardan biri.

Kimi için bunun anlamı “anlıktır”. Yani belirli anlarda yaşanan mutluluk ya da iyi hissetme patlamalarından bahsediyoruz. Kimi içinse çok daha geniş bir anlamı vardır mutluluğun. Daha uzundur. Kimi zaman bir hedef değil kat ettiği yoldur. Arayışın kendisidir.

Mutluluk dediğimizde gözümüzde canlanan ilk resimler genellikle haz ve tatmin olma duygusunu akla getiren aktiviteler ve deneyimler oluyor. En sevdiğimiz tatlıyı yemek, seyahat etmek veya en basiti modumuzu düşürecek herhangi bir stres uyarıcısının olmadığı huzurlu anlar. Bu haliyle de aslında pozitif duyguları yaşamak adına mutluluğun en kolay ve en hızlı yoludur. Negatif duygulara yer olmayan, tam bir tatmin olma duygusu.

Peki şimdi uzun süreli, kalıcı mutluluğa gelirsek. Mesela “neden” sorusunu sormadan , Neden yaşıyorum sorusunun cevabını almadan, belirli bir hedefimiz, belirli bir amacımız olmadan, hayatımızda büyük değişiklikler yapmadan, rutini bozmadan, kişisel gelişimimize yatırım yapmadan, kendimizi gerçekleştirmeden, gerçekten mutlu olabilir miyiz?

Kısa bir cevabı var. Hayır.

Bugün karşılaştığımız “mutluluk” hikayeleri de tam olarak bunun eksikliğini yaşıyor ve yığınla yanlış mesaj içeriyor o nedenle. Kimse kendini gerçekleştirmekten, kişisel gelişimden ya da amaçtan  veya anlam arayışından bahsetmiyor.

İşte burada “ödomanik” mutluluk devreye giriyor ve “iyi ve mutlu bir yaşam” nedir sorusuna daha kapsamlı bir cevap sunuyor. Elbette tartışmaya açık olsa bile çok uzun süredir yapılan araştırmalar, anketler ve vaka çalışmaları sonrasında ödomanik mutluluğun 6 temel unsura dayandığı görüşü hakimdir.

 Bunlar da şu şekilde:

İlki otonomi yani bağımsızlık  bir diğeri ise kendini kabullenme, üçüncüsü amaç , dördüncüsü ise kişisel gelişim. Bir diğeri ise kontroldür  ve son olarak  pozitif  ilişkiler. Tüm bunları genel çerçevede kendinizde görebiliyorsanız mutluluğa, kalıcı, sürekli mutluluğa çok yakınsınız demektir. Bu açıdan baktığımızda daha kapsamlı bir “asıl mutluluk” tanımı çıkıyor karşımıza. Mutluluk dediğimiz şey öyle basitçe “budur” diyebileceğimiz bir şey değil. Çok çok farklı yönleri ve katmanları olan bir olgu. Genel anlamda uzun süreli bir anlam arayışı ve uzun süreli mutluluğu kovalamak gerekse de kimi zaman genel ruh durumunuzun da iyiliği için anlık zevkleri de ihmal etmemek gerekiyor.

Kendinizin daha da farkında olduğunuz, bilinç düzeyi yüksek, tüm özellikleriniz ile insan olduğunuz için, iyisi ve kötüsü ile kendinizi kabul ettiğiniz, bir amacı olan, etrafınızda birlikte büyüyebileceğiniz, yükselebileceğiniz insanların bulunduğu bir hayat yaşamanız dileği ile.

PAYLAŞ
Banner

YORUMLAR:

0 comments: