Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Fransa'da okullarda cep telefon yasağı

Fransa eğitim bakanı geçtiğimiz Pazar günü, cep telefonlarının ülkedeki bütün ilkokul ve ortaokullarda yasaklanacağını duyurdu ve bunun bir “halka sağlığı” meselesi olduğunu dile getirdi. Telefonlar zaten Fransa’daki bütün sınıf içlerinde yasak, ancak 6 ve 15 yaş arasındaki öğrencilerin telefonlarını Eylül 2018’den itibaren teneffüslerde, öğle yemeklerinde ya da dersler aralarında kullanmalarına da izin verilmeyecek.
“Bugün çocuklar teneffüslerde artık oyun oynamıyor,” diyor Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer. “Hepsi sürekli akıllı telefonlarının başında ve bu eğitim açısından bir problem.”

Fransa’nın yeni genç başkanı Emmanuel Macron, bu yılın başında kendi başkanlık seçimi kampanyası çerçevesinde de benzer bir yasağı önermişti. Eski New York valisi de 2006 yılında akıllı telefon yasağı girişiminde bulunmuş ancak ebeveynler bu zorunlu uygulamayı uygun bulmayarak karşı çıkmışlardı. New York’un yeni valisi Bill de Blasio, bu yasağı 2015 yılında kaldırdı. Bugün öğrenciler okula telefonlarını getirebiliyor ancak telefonların görünürden uzak olması gerekiyor.

Araştırmalar Fransız hükümetinin yeni yasağını destekler nitelikte. London School of Economics tarafından yayınlanan 2015 tarihli bir çalışmaya göre telefonları yasaklayan okullardaki 16 yaşındaki öğrencilerin test puanlarında yüzde 6.4’lük bir artış görüldü. “Sadece öğrenci başarısının arttığını bulmakla kalmadık, bu uygulamadan en çok başarı seviyesi düşük olan ve düşük gelirli öğrencilerin faydalandığını da gördük,” diyor ekonomist Philippe Beland ve Richard Murphy.

Fransa’daki yasağın henüz nasıl işleyeceği çok net değil, ancak bu yasaktan kimse mutlu gibi görünüyor. Buna öğretmenler birliği, ebeveynler ve (doğal olarak) öğrenciler dahil. Örneğin öğretmenler, öğrencilerin tüm telefonları kilitli dolaplarına bıraktıklarından emin olmak için onları sürekli aramaları gerekeceğinden endişe ediyorlar.

“Okul, telefonları nasıl saklayacak? Ve okul bittiğinde sahibine verildiğinden nasıl emin olacaklar?” diye soruyor Devlet Okulları Veli Federasyonu başkanı Gérard Pommier. Bu oldukça önemli bir sorun olsa gerek ki, New York’taki yasağın ardından aniden bir “cep telefonu depolama” sektörü ortaya çıktı. Telefonları saklama ücreti olarak öğrencilerden günlük 1 dolar istendi. Belki Fransa da benzer bir sektörün doğuşuna gebe olabilir.

Eğitim Bakanı Blanquier ise bu hoşnutsuzlukları umursamıyor gibi görünüyor. “Bakanlık toplantılarına girmeden önce telefonlarımızı dolaplarımıza bırakırız,” diyor Blanquier. “Bunun, bir sınıftaki öğrenciler dahil her insan grubu için yapılabilir bir şey olduğunu düşünüyorum.”
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: