Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Dut faydaları

Dut,orta iklim bölgesinde yetişir.Ana vatanı çindir.
Yaprakları geniştir.Boyları 12-13 metreyi bulur. Taç yaprağı olmayan iki çeneklilerin dutgiller familyasındandır ve bu familyanın örnek bitkisi olarak incirde verilebilir.Dut’un gövdesi silindirik, dik ve kalın; kabuk çatlaklı ve gri-kahve renklidir.Saplı iki sıra üzerine dizilmiş, tabanı yuvarlak veya kalp şeklinde, üst yüzü koyu alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir. Kenarları dişlidir.Dut ağacı uzun zamandan beri yenen meyveleri ve ipek böcekçiliği için yetiştirilmiştir.

Türleri;

1-Ak dut

2-Çin dutu

3-Afrika dutu

4-Moğol dutu

5-Teksas dutu

6-Kara dut

7-Kırmızı dut

8-Himalaya dutu

9-Ihlamur yapraklı dut

Türkiyede yetiştirilen dutlar daha çok,

– Ak dut

10-15 metre boyunda.geniş taçlı bir ağaçtır.Ak dutun vatanı Çindir.Yenen  tatlı meyveleri vardır.Yaprakları ipek böcekçiliği için yem olarak kullanılır.Türkiye’nin birçok yerinde meyvesi ve yaprakları için yetiştirilmektedir. Erzincan, Tokat, Gaziantep, Kahramanmaraş dolaylarında meyveleri kurutulduğu gibi pekmez, pestil de yapılmaktadır.Bursa da ve başka yerlerde yapraklarından ipekböcekçiliğinden faydalanılmaktadır.

– Kara dut

10-15 metre boyunda, kalın  dallı bir ağaçtır. Olgun meyvesi siyah renkte suludur.Tazeyken yenir veya şurup yapılır. Yaprakları kaba ve tüylü olduğundan ipek böceklerine yem olarak verilmez. Eskiden,köklerinin çok acı olan kabukları solucan düşürmek için ilaç olarak kullanılırdı. Türkiye’de ak dut kadar olmasa da bahçelerde rastlanır. Sarkık dallı olanları süs bitkisi olarak yetiştirilir.

-Mor dut

15-20 metre boyunda kalın dallı bir ağaçtır.Olgun meyve,mor renkte ve tadı hafif mayhoştur.Yendiği zaman dil ve dudakları boyar.Parmaklarda leke bırakır.Mor dutun vatanı Kuzey Amerikadır.Meyve ağacı olarak az miktarda Türkiye’nin değişik bölgelerinde yetiştirilmektedir.Ağız ve boğaz iltihaplarına karşı kullanılır ve dut şurubu gargaraları iyi gelir.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: