Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Çocuğun yaşamında babanın rolü

Çocuğun yaşamında babanın rolü

Her çocuğun dünyaya gelmesinde anne kadar babanın da rolü büyüktür. Çocuğun dünyadaki varoluşunda katkısı olan babanın, çocuk dünyaya geldikten sonraki görevleri devam etmektedir. Fakat babaların çocuklarına karşı görev tanımları içinde bulundukları yaşam koşulları ve çocuklarıyla kurabildikleri duygusal bağlar yönünden değişkenlik göstermektedir. Bu durumda çocuklarıyla duygusal bağ kuramayan babalar ne kadar iyi niyetli olsalar da çocuklarının ruhuna değmeyecek kadar çocuklarının hayatından uzak kalmaktadırlar.


Aile ortamında baba rolünün eksikliği, yetersizliği çocukta; kayıp duygusunu yaratır. Baba işlevinin yokluğundan yani karar veren, koruyan, disipline eden, çocuğun sosyalleşmesini sağlayan rollerin aksaması ruhsal kayıplardır ki bunların başında güven eksikliği gelir. Çünkü çocuk için baba=güvendir.


Babanın çocuklarıyla kurduğu ilişki,çocukların kişiliğinde son derece önemli etkilere sahip. Babanın tutumları ve davranış biçimleri çocuklar üzerinde görünür olumlu ve olumsuz değişikliklere yol açıyor. Sert, baskıcı, katı bir baba modeli ile büyüyen çocuklarda, yani babanın dengeli bir otorite oluşturamadığı, iletişimde ve sevgide tutarsız olduğu durumlarda utangaçlık,içe kapanıklık,kendine güvensizlik görülebiliyor.


Dengeli bir sevgi ile, ihtiyaçlarına önem gösterilen bir ortamda büyüyen çocukların sosyal bireyler oldukları,çevreleriyle uyumlu bir ilişki kurabildikleri, kendilerini ifade etmekte sorun yaşamadıkları ve akranları arasında liderlik özellikleri bakımından daha önde oldukları dikkat çekiyor.


Baba ve çocuk arasında kurulacak ilişkinin çok iyi düzenlenmesi, erkeğin eşiyle olan ilişkisinin kalitesine ve içeriğine çok dikkat etmesi bir babanın saygınlığını ve güvenilirliğini etkileyen faktörler arasındadır. Günümüzde hala babayı sadece maddiyat üzerinden tanımlayarak çocuklarımıza büyük haksızlık ediyor ve baba-çocuk arasında bir ilişki oluşmasına engel oluyoruz. Böyle olmaması için babalar çocuklarını doğru sevmeli, güven vermeli,çocuğu her şartta kabul ettiğini gösterebilmelidir.

PAYLAŞ
Banner
Sonraki Paylaşım
Bundan önceki paylaşımlara bakın
Önceki
Önceki Kayıt

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: