Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

22 Nisan Dünya Günü

22 Nisan Dünya Günü

  Dünyada çeşitli konulara farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen belirli günler vardır. Elbette hepimiz biliyoruz ki farkındalığımız sadece bir gün içerisinde olmamalı, devamı da bizim uğraşlarımızla gelmelidir. Ama her şeyin bir başlangıcı vardır değil mi? İşte bu belirli günler farkında olmadığımız sorunların farkına varmaya ve bundan sonra daha dikkatli olmaya başlamamız için oluşturuluyor.

  Bugün de 22 Nisan Dünya Günü. Gelin birlikte bugünün anlamını ve bugünden sonra dünyamız için neler yapabileceğimize bakalım.

  İlk olarak 1969 yılında San Francisco’da düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConell tarafından dünyamızdaki doğal ve güzel varlıkların tehlikelerle karşı karşıya kalmasına dikkat çekmek için özel bir gün düzenlenmesi fikriyle ortaya çıkan “Dünya Günü” 22 Nisan 1970’de Denis Hayes’in organizatörlüğünde ilk kez kutlanmıştır.

  McConell gün olarak gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart gününü önermiş olsa da çevre sorunlarına büyük bir toplulukla tepki gösteren ilk hareket 22 Nisan 1970’de gerçekleşmiştir. Bu harekete yaklaşık 20 milyon kişi katılmış ve bu sayede çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk “Temiz Hava Yasası” ve “Temiz Su Yasaları” oluşturulmuştur.

  28 Ocak 1968’de ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Santa Barbara kıyısı açıklarına 12 milyon litre petrolün dökülmesi sonucunda 10 binden fazla kuş, yunus, fok balığı ve deniz aslanının ölmesi "Dünya Günü" hareketini tetikleyen olay olmuştur.

   Dünyamızın karşı karşıya kaldığı küresel ısınma ve çevre kirliliği sorunlarında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen “Dünya Günü” günümüzde de kutlanmaya devam etmektedir.

  Peki biz dünyamızın karşılaştığı bu problemleri önlemek ve onu daha güzel bir yer haline getirmek için neler yapıyoruz?

 Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın hazırlamış olduğu “The Lazy Person’s Guide to Saving the World (Tembel İnsanın Dünyayı Kurtarma Rehberi)” adlı listesindeki en önemli 10 maddeyle dünyamızı korumak bizim elimizde!

- Bilgisayarınız dahil evde kullandığınız birçok elektronik aletin fişini bulunduğu prizden çekin ya da bir düzenek yardımıyla elektrikle ilişkisini tamamen kesin.

- Duşlarınızı kısa tutun. Özellikle küvetlerin 5-10 dakikalık bir duştan çok daha fazla su harcadığını unutmayın.

- Saçlarınızı ya da elbiselerinizi doğal yoldan kurutun. Makine kullanmayın. Çamaşır makinesini kullanıyorsanız tam dolu olduğundan emin olun.

- Öğünlerinizi planlayarak yiyin. Yüksek miktarda gıda ürünü almaktan kaçının.

- Yemek atıklarını (organik atıklar) karıştırıp toprağa gömün.

- Paketlenmiş ürünleri almayı en aza indirin.

-Daha az et, kümes hayvanı ve balık tüketin. Et üretimi bitki üretimine göre çok daha fazla kaynak kullanımı gerektirir.

- Toplu taşımayı tercih edin. Bisiklet sürün ya da yürüyün. Şahsi araç kullanmaktan kaçının.

- Gazla doldurulmuş plastik çakmaklar yerine kibrit kullanın. Kibritler plastik çakmaklar gibi bir petrol ürünü olan gaz tüketmezler.

- Çevre ile ilgili gönderileri sadece beğenmekle kalmayın. Aynı zamanda paylaşım yaparak çevrenizdeki insanların da bilgilenmesine yardımcı olun.

 Bu 10 adımla biraz da olsa yaşadığımız çevreyi iyileştirmek çok kolay. Eğer gerekli önlemleri almak için biraz daha geç kalırsak ve harekete geçmezsek yarın yaşayabileceğimiz bir dünya bulamayabiliriz.

 Şimdi ve her zaman daha güzel bir dünya için harekete geç.
PAYLAŞ
Banner

YORUMLAR:

0 comments: