Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Anaokulu öğretmeni nasıl olmalıdır

İyi bir anaokulu öğretmeni nasıl olmalı? Anaokulu öğretmeni olabilmenin genel özellikleri nedir? Elbette anaokulu öğretmeni olabilmek için üniversitelerin gerekli bölümlerinden mezuniyet gerekir fakat her meslek grubunda olduğu gibi bu tek başına yeterli değildir.
Yetişkin olarak dönüp okul yıllarımıza baktığımızda hayatımıza girmiş onlarca öğretmenden neden sadece birini ya da şanslıysak birkaç tanesini parıldayan gözlerle hatırlarız düşündünüz mü? Eğer düşünmediyseniz lütfen bu yazıyı okumadan önce düşünün ve o öğretmenlerinizi neden hafızanızda bu güzel duygularla yer ettiğini hatırlamaya çalışın.

Çocuk ruh sağlığı konusunda bilgili olmalı:Eğer çocukta yolunda gitmeyen bir problem varsa hemen müdahale etmeli aileyi bilgilendirerek gerekli yönlendirmeleri yapmalıdır. İlkokul çağına gelmeden , duyarlı ve bilgili anaokulu öğretmeni sayesinde problemleri tespit edilip, gerekli müdahale ve hizmetleri almış bir çok şanslı çocuk bulunmaktadır.

Tüm çocuklara eşit mesafede davranmalı:Çocuklar kendilerine çok belli edilmeden uygulanan bir ayrımcılığı bile kolayca fark edebilirler. Bu ayrımcılık çocuğunun dünyasından telafi edilmesi zor yaralar açabilir.

Çocuğu dinlemeli:Bu sadece anaokulu öğretmeni için değil çocuğun hayatındaki her yetişkin için geçerli olmalıdır. Sınıfında dikkat ve ilgiyi sağlayan öğretmenlerin en büyük sırrı çocukları dinlemektir.

Herhangi bir problem karşısında çözüm odaklı:Diyelim ki çocuğunuz sınıfta başka bir çocuğa şiddet uyguladı. Öğretmen size “bu konuda konuşmamız bir şeyler yapmamız gerekiyor “ cümlesini kurmuşsa çözüm odaklıdır. Size kurduğu cümle “ bu konuda bir şeyler yapın” ise çözümü sizden beklediğini gösterir.

Tutarlı:Davranışlar karşısında tutarlılık sınıf kültürünü de etkiler. Arkadaşını itme davranışı öğretmen tarafından hoş görülmüyorsa bu her daim bu tutumla kalmalıdır. Bir gün hoş görülmeyip aynı davranış 1 hafta sonra görmezden geliniyorsa bu tutarsızlık sınıf içinde ciddi problemlere yol açabilir.

Gerektiğinde işbirliğine yatkın:Bazen çocuğunuzun destek bir eğitimciye, dil gelişim uzmanına, eğitim danışmanına ihtiyacı olabilir. Etkili bir anaokulu öğretmeni diğer profesyonellerle gerektiğinde işbirliği yapabilmeli ve objektif değerlendirmelerle aileyi her daim eğitime katabilmelidir.

Pozitif yaklaşan:Öğretmenin genel olarak pozitif bir tavır sergilemesi çocukları da olaylar karşısında pozitif tutumlar izlemelerine kanalize eder.

Yaratıcı:Bir plastik tabaktan onlarca kazanıma yönelik etkinlik yapabilen, çocukların bedenlerini eğitim materyali olarak kullandırabilen mesleğinde oldukça yaratıcı öğretmenler bulunmaktadır. Anaokulu öğretmenin yaratıcılığı özgür çocuklar anlamına gelmektedir.

Eğlenceli:Okul öncesi eğitim yaşındaki çocukların enerjisini olumlu bir şekilde harekete çevirmek ancak eğlenceyle olur.

Yeni öğretim yaklaşımlarına açık:Branşı ne olursa olsun tüm öğretmenler için geçerli bir özelliktir. Yeni yaklaşımları takip etmek, sürekli olarak kendini yenilemek, yeni öğrenilenleri uygulamalara transfer etmek başarılı bir öğretmenin olmazsa olmazıdır.

Çocuğun öğrenme hızına göre programını yapılandırabilen:Literatürde tek bir çocuk modeli yok. Her çocuk biriciktir ve birbirinden farklıdır. Her çocuğun öğrenme hızı ve stili de farklıdır. Bazı çocuklar çok çabuk öğrenebilirken kimi çocuklar sık tekrarlarla öğrenir. Nitelikli bir anaokulu öğretmeni çocukların öğrenme hızlarını bilir ve programlarını buna göre yapılandırır.

Çocuğun yeteneklerini ortaya çıkarabilen:Bu biraz da öğretmenin deneyimiyle doğru orantılı bir durumdur.

Davranış değiştirme yöntemi olarak ceza yerine ödülü tercih eden:Günümüzde ne kadar kalmadı desek de ceza uygulayan sistemler ve öğretmenler bulunmaktadır. Problemli davranışlar karşısında olumlu davranışları ödüllendirerek davranışı değiştirmeye çalışan öğretmen her zaman daha başarılıdır. Çocuğun pekiştirilen olumlu davranışı hayata transfer etmesi de daha kolay gerçekleşir.

İyi bir lider:Öğretmen her şey den önce sınıfının lideridir. Bu nedenle anaokulu öğretmeni iyi liderlik özelliklerine sahip olmalı kriz durumlarında tüm grubunu koruyabilmeli ve haklarını gözetebilmelidir.

Dengeleyici bir rol model olmalıdır:Duygularını yansıtması, ses tonu, kişisel özeni, diğer yetişkinlere tavrı, konuşma biçimi kısaca tüm özellikleriyle iyi bir rol model olmalıdır.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: