Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Kızılötesi ışın nedir

Bluetooth ve kızılötesi ile günlük hayatta karşılaşmamız muhtemeldir.Kablosuz kulaklık kullanmak en basit örnektir. Artık bu teknolojiler yaşamımızın bir parçası haline geldi. Başka bir örnek de cep telefonları cep telefonumuzdaki fotoğraf veya videoyu bilgisayarımıza yada başka bir telefona kablosuz olarak rahatça gönderip alabiliyoruz Uzaktan kumandalarda basit işlemler yapmak ve dosya transferi için kullanılmaktadır.İnfrared Latince’de aşağı anlamına gelen infra ve ingilizce kırmızı anlamına gelen red kelimelerinden oluşur. Kızılötesi bir başka ismiyle infrared Elektromanyetik spektrum da biraz daha uzun dalga boyunda görünen bölüm  kızıl ötesi bölümüdür.
Infrared ışınların enerjileri elektronların enerjilerini değiştirmek için çok küçüktür. Moleküller kızılötesi ışınları emdiklerinde atomları daha hızlı hareket eder ve böylece moleküllerin sıcaklıkları artar.

Kızılötesi Işının Özellikleri Nedir? 
Kızılötesi ışın cilde temas etmeden ısı transfer eder. Isıtma ve yararlı etkisi sayesinde, kızılötesi radyasyon genellikle ısı radyasyonu olarak isimlendirilir.

Kızılötesinin birçok faydası vardır:
  • Kızılötesi ışın, cildin ısı düzenlemesinde en az etkiye sahiptir.
  • Temassız çalışır.
  • Cildin ısı emme ayarını ayarlar ve kolayca düzenler.
  • Radyasyon limitlerine  uyulmalıdır.
  • Cildin sıcaklığı çok fazla artmamalıdır, cilt sıcaklığı maksimum 43 ° C aşmamalıdır. Aksi takdirde cildin bazı bölümleri hasar görebilir. Bu sınır, ısı uygulamanın tüm türleri için geçerlidir.
Şimdi de Kızılötesi ile Bluetooth’u karşılaştıralım
Bluetooth kızılötesine göre daha yeni bir teknolojidir. Veri transferi esnasında cihazlardan  biri doğrultuyu bozarsa kızılötesinde işlem biter ancak bluetoothda böyle bir durum söz konusu değildir. Kızılötesinde kullanıcı kendisine bağlanan kişiyi tespit edebilme gücüne sahipken, Bluetooth’ta konumun sabit olmaması zorunluluğu sebebi ile aynı alanda bulunan herhangi birisi o cihaza bağlanabilir. Bluetooth veri aktarımını radyo dalgaları ile yaparken kızılötesi ışığı kullanır. İki teknolojide günümüzde kullanılan önemli sistemlerdir.

Kızılötesi, görülebilen kırmızı ışıktan daha uzun dalga boyuna sahip, gözle görülemeyen ışınlardır. Kızılötesi ışınlar olarak da bilinirler. Isı detektörleri ile tespit edilebilenler en uzun dalga boyuna olanlardır. Dalga boyları yaklaşık olarak 0,8 mikron ile 1000 mikron arasındadırlar. Normal fotoğraf filmlerine etki etmezler ve normal optik aletlerle de fark edilemezler. Bunun nedeni ise enerjilerinin görülen ışığın enerjisinden oldukça düşük olmasından kaynaklanır. Fark edilebilmeleri ancak ortaya çıkardıkları ısı sonucu oluşur. IrDA olanlar kısa menzillidir (birkaç metre) ve cihazların etkileşim kurabilmesi için birbirlerini doğrudan görüyor olması gerekir. IrDA kullanan cihazlar arasında dizüstü bilgisayarlar, PDA’lar, televizyonlar, klimalar, projektörler ve cep telefonlarında da bulunmaktadır.

Kızılötesi ayrıca vücudun sıcaklık durumunun araştırılmasında, sanayide ve gözle görülemeyen yıldızların tespitinde, astronomide kullanılmaktadır. Bunun yanında da polisiye olaylarında görülmeyen yazıların, parmak izlerinin ve lekelerinin tespitinde de istifade edilir.

Kızılötesi iletişimin doğru çalışabilmesi için, kızılötesi alıcı ve vericileri bakış hizası temelinde çalışmalıdır (30 derece açıyla ve 1 metreden (yaklaşık 40 inç) az arayla yerleştirilmelidir). IrDA çeşitli hızlarda veri alışverişine izin verebilmektedir.

1993 yılında Hewlett Packard’ın ve IBM(International Business Machines)`in de bulunduğu 30’a yakın firma birlikte çalışarak kızılötesi ışınlarla veri aktarımını sağlayabilmek amacıyla bir araya gelmiştir.

Kızılötesi ışınlarının kullanış yerleri son yıllarda daha çok yaygınlaşmıştır. Pek çok teknolojinin analizi bu tür ışınların yardımlarıyla gerçekleştirilmektedir. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’nda yansıyıp gelen kızılötesi ışınlarının görünür hale getirilmesiyle, karanlıktaki cisimler daha bir fark edilir olmuştur. Bu tür kızılötesi ışınlarının ısı etkisini kullanan firmalar, fırınlar ve cilt hastalıkları tedavisinde kullanılan lambalar yapılmıştır.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: