Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Okul başarısı ve doğru ders çalışmak

Her şeyden önce hedefinizi belirleyin. Hedefinizi belirlemek, başarının en önemli kuralıdır.
Ertesi gün göreceğiniz derse hızlı bir şekilde göz atın.

Dersi derste halledin.

Etkili dinlemenin en önemli kuralı öğretmenin takip etmek ve önemli bilgileri not almaktır.

Derste sizin konsantrasyonunuzu bozan kişi ve davranışlardan uzak durun.

Mutlaka yeterince uyku alacağınız bir saatte yatın. Gece geç yatmak ertesi günü kaybetmek demektir. Unutmayın eksik alınan uyku, ertesi gün öcünü alır.

Her gün kesinlikle o gün gördüğünüz dersleri tekrar edin.

Unutmayın günlük tekrar yoksa başarı da yoktur. Günlük tekrar yapmazsanız o gün öğrendiğiniz bilgilerin en az %50'si beyninizden silinir.Tekrar ettiğiniz konu ile ilgili soru çözün.

Sabah iyi bir kahvaltı yapın. Kahvaltı günün enerji kaynağıdır. Fastfood yiyeceklerden uzak durun. Bu tür yiyecekler beyin gücünü tam olarak kullanmanızı engeller.

Okuldan eve geldikten sonra yemeğinizi yiyin ve mutlaka yeterince dinlenin.

Okulda, teneffüs aralarında iyi dinlenin, iyi dinlenirseniz bilgileri zihninizi iyi kaydedersiniz. Sizinle aynı hedefleri olan kişilerle arkadaş olun.

Televizyon karşısında ya da gürültülü ortamlarda değil, sakin, sessiz bir ortamda ders çalışın.

Yatarak ders çalışmayın. Her ders çalıştığınızda uykunuz gelmeye başlar.

Mutlaka her 45 dakikada 15 dakika dinlenme arası verin.

Dinlenmeden çalışırsanız çabuk bıkar, bilgileri zayıf kaydedersin ve karıştırırsın.

Dinlenme arasında televizyon seyretmeyin. Bir saatlik televizyon seyretmek, iki saat kitap okumak kadar beyninizi yorar.

Ders çalışırken sadece ders çalışın; müzik dinleyerek ders çalışmak konsantrasyonunuzu bozar.

Çalışma masanız düzenli olsun ve masanızda sadece o gün çalışacağınız derslerin kitap ve defterleri bulunsun.

Çalışma masanızda mutlaka su bulundurun. Su zihni diri tutar.

Her zaman internetin başında olmak yerine, internete günlük ya da haftalık belli bir zaman ayırın. Bu zaman haftalık en fazla 4-5 saat olmalı.

Mutlaka uygulanabilir, iyi bir çalışma programı yapın

Ders çalışmak için, çalışma isteğinizin gelmesini beklemeyin. İsteğiniz olmasa da çalışmayı bilmelisiniz.

Öğrencilerin okuldaki başarılarını önemli ölçüde etkileyen çalışma alışkanlıklarının evde kazanılması gerektiğini söyledi. Çalışma ortamının çalışma verimini etkilediğini, anne babaların çocukları için böyle bir ortam sağlamasının önemli olduğunu kaydeden Bingöl, "Öğrencinin çalışması için bağımsız bir odası yoksa evin bir köşesi çalışma için ayrılmalıdır" dedi. Okulda başarı için planlı ve programlı çalışmanın önemini vurgulayan Bingöl, şunları söyledi:

"Planlı ve programlı çalışma; zamanın iyi kullanılması ve planlanması, çalışma ortamının düzenlenmesi, not tutma, etkili dinleme, verimli okuma, özet çıkarma, güdülenme, derse hazırlıklı gelme ve tekrar demektir. Öğrenci planlı çalışarak her işe gerektiği kadar zaman ayırabilir. Günü gününe ders çalıştığında sınavlar öncesinde aşırı çalışmaya gerek kalmaz. Çalışma verimi artar, öğrendikleri daha kalıcı ve etkili olur. Eğer öğrenci, amaçsızsa, plansız programsız çalışıyorsa, evin değişik yerlerinde çalışıyorsa, yatarak, uzanarak ders çalışıyorsa, TV karşısında ya da müzik dinleyerek çalışıyorsa, ezberleyerek öğrenmeye çalıyorsa, kaynaklardan yararlanmıyorsa, yanlış çalışıyor demektir."

Öğrencinin derse aktif katılımın da başarıyı olumlu etkilediğini belirten Bingöl, derste dinleme yolu ile öğrenmenin, öğrencinin kendi başına öğrenmesinden hem daha etkili olduğunu hem de daha kısa sürede gerçekleştiğini söyledi. Bingöl, öğrencilere şöyle seslendi:

"Çalışmaya başlayamıyorum. 'Kitaba bakarak öylece oturuyorum' diyorsanız, bir amaç belirleyin. Belli bir zaman süreci içinde çalışmayı alışkanlık haline getirin. Yaşam büyük bir yarıştır; bu yarışta kazananlar da olur, kaybedenler de. Siz hangi tarafta olmak istersiniz ? Kazanmak için çaba gerekir. İşe çalışma düzeninizi değiştirerek başlayın."
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: