Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Gaslighting: Sinsi istismar

 Gaslighting:Sinsi istismar

Gaslighting, insani ilişkilerde çok sık karşımıza çıkan, özellikle de eşit olmayan ortamlarda üstün tarafın zayıf olan tarafa uyguladığı psikolojik şiddetin ismidir. Kendi akıl sağlığınızdan şüphe etmeye ya da bir olay ile ilgili şüphe duymaya yönelik yapılan manipülasyon olarak tanımlanır.Gaslighting’e maruz kalan kişi, kendini sürekli eksik hissediyor, yaptığı her şeyin yanlış olduğunu düşünüyor ve fazla alınganlıkla suçlanıyor. Gaslighting uygulayanlar ise sıklıkla “Senin problemin ne?”, Fazla alıngansın öyle demek istemedim .” “Böyle bir şey yaşanmadı.” gibi cümleler kuruyor ve psikolojik manipülasyon yaptıkları kişide kontrol sahibi olmayı ve dengesizlik yaratmayı amaçlıyor.
Gaslighting'i Nasıl Tespit Edersiniz?

Gaslighting'e maruz kaldığını fark etmek, mağdur kişi için zor olabilir; fakat bazı belirtileri, yani işaretleri bulunmaktadır.

Gaslighting uygulayan kişiler genellikle şu cümleleri kullanıyor:

  • "Senin problemlerin var.
  • "Fazla alıngansın."
  • "Gereksiz tepki veriyorsun.”
  • "Her şeyi fazla büyütüyorsun “
  • "Böyle bir şey yaşanmadı”
  • “uyduruyorsun."

Gaslighting nedeniyle kişi, kendini eksik ve zayıf hisseder. sürekli özür diler,kendini sorgular ve kafa karışıklığı hisseder.

Böyle bir istismar türünün var olduğunun farkına varmak, onu daha erken ve daha etkili bir şekilde tespit etmeyi ve bu tür davranışlar sergileyen kişilerden uzak durulmasını sağlayabilir.

PAYLAŞ
Banner

YORUMLAR:

0 comments: