Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Özerklik Dönemi

"Özerklik duygusu" çocukların karşıt dürtü ve eğilimler arasında bir seçim yapabilmesi, benlik saygısıni yitirmeden utanç ve kuşkuya kapılmadan kendi kendini denetleyebilmesi.

Yaşamın ilk altı yılının yetişkin hayatını çok derinden etkilediği kabul edilmekle birlikte gelişim dönemleri içinde Erik Erikson'un "Özerklik Dönemi" olarak tanimladığı bir buçuk ile üç yaş arasındaki evredir.


Bu dönemde çocuklar; ebeveyn desteklerinden uzaklaşıp iki ayakları üzerinde durabilir, emekleme, yürüyebilir, nesneleri eliyle tutabilir, sözcüklerle isteklerini dile getirebilir, koşabilme gibi motor becerileri.Kişilik gelişimleri açısından; özerk-otonom-bağımsız davranabilme olanağını da sağlar.


Bu dönemde; çocukların kendi ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenebilmeleri için zorluk çekmelerine izin verilmelidir.Gelişimsel görevlerin bağımsız kazanımı açsından duygusal olgunlaşma, yaşanan sıkıntılarla doğru orantılı olabilmektedir.Çocukların her düştüğünde anne ya da babası tarafından kaldırılması, her yaşadığı sıkıntıda ebeveynlerine koşması; duygusal büyümeyi geciktirebilir.


Bu dönemde özellikle sabır gösterebilmeyi, isteklerini ertelemeyi, beklemeyi, kendini kontrol edebilmeyi öğretilmesinin ilk adımları atılmalıdır.Aksi takdirde: her isteğinin yerine getirilmesini isteyen, öfke nöbetleri yaşayan, dürtüsel ve kontrolsüz davranışların öğrenilmesine zemin oluşturur.


Çocukluğunda özerklik duygusunu yeterince yaşamamış kişiler; gelecekte hep birilerinin kendisini yönetmesini isteyebilir.Kendi iradesiyle bir şeylerin üstesinden gelmeyi öğrenemeyen çocuklar bağımsız iş yapamazlar.Birilerinden yardım, destek ve onay beklerler.Yetişkin yaşantısında hala bağımlı davranmayı sürdürebilirler.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: