Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Doğa Kaygıyı Azaltır

Doğa (Natür, Tabiat) Kaygıyı Azaltır

Anksiyete semptomlarının ne zaman tetiklenebileceğini her zaman bilemeyiz, bu nedenle kaygıdan kurtulmak için günlük başa çıkma becerilerine ihtiyacımız vardır.


Kendinizi duyusal deneyimlerinize bağlamak için gün boyunca atabileceğiniz herhangi bir adım: kaygıyı önlemede ve hafifletmede yardımcı olur.


Doğada zamanın, beynin ruminasyondan(istem dışı olumsuz takıntılı düşünceler) sorumlu olan prefrontal korteksindeki (önemli duyu ve motor sistemlerinin arasındaki geri döngülerinin ve bağlantılarının yer aldığı alan) aktiviteyi azalttığı gözlemlenmiştir.


Doğa zihni rahatlatır; stres, endişe, kaygı duygularını azaltır

🌿 Doğada olmak, kortizol sistemimizdeki stres hormonlarının miktarını azaltır.

🌿 Doğayı deneyimlemek; sinir sisteminin sindirim ve dinlenmeden sorumlu kısmı olan parasempatik sinir sisteminin aktivitesini arttırır, kalp atış hızını yavaşlatmayı içerir.Parasempatik sistemi aktif olduğunda; kaygının fiziksel yan etkileri azalır ve rahatlama duyguları artar.

🌿 Doğaya çıkmak, beynin prefrontal korteksinin geviş getirdiğimizde aktif olan kısmındaki aktiviteyi azaltarak kaygıyı azaltır.


Neler Yapılabilir

🌳 Gün içinde dışarı çıkmak, derin nefes almak

🌳 Sonsuz gök yüzüne bakılabilir

🌳 Suyun bir yatak gibi rahatlığına

🌳 Kuşların seslerini, güneşin sıcaklığını, yağmurdan sonra suyu damlalarını, denizi, yaprağı hışırtısı, kumsalı, nilüferi-menekşeyi-manolyaları-buketi-çağlayı-demeti-gülleri-goncayı-papatyaları ve diğer güzel çiçekleri,rüzgarın esintisini vb hissedin.

🌳 Hoş kokulu bitkiler koklanabilir (Lütfen koklarken; incitmeyin)

🌲Çınara sarılabilir

🌳 Can dostlarımızı gözlemleyebilir

🌳 Bahçe veya şehrinizdeki büyüleyici güzel büyük bir park, kaygıyı azaltmak için yoğun şehir caddesinden daha etkilidir.

🌳 Dışarı çıkmak için, kendinize zaman yaratmayı düzenli bir alışkanlık haline getirin.

🌳 Yürüyüş

🌳 Bisiklet sürmek

🌳 Bahçe işleri (bahçeniz yoksa balkon/pencere saksılarında)

🌳 Bitkinin meyve-sebzesinden yenilebilir.Yasak-Zararlı olanları tatmıyoruz

🌳 Çimlerin üzerine uzanmak, yuvarlanmak (yalnız dikkat edin: sokak hayvanları dışkıları her yere saçılmış olabilir)

🌳 Çimlerin üstünde top oynamak

🌳 Piknik yapmak


Dışarı çıkamadığınızda, doğa resimlerine bakmak ve sakinleştirici doğa seslerini dinlemek; kaygı azaltıcı sağlayabilir.





Kaynaklar:

•Brown, DK, Barton, JL, Gladwell VF. Viewing Nature Scenes Positively Affects Recovery of Autonomic Function Following Acute-Mental Stress. Environmental Science & Technology; 2013

•Joye Y, Bolderdijk JW. An exploratory study into the effects of extraordinary nature on emotions, mood, and prosociality. Frontiers in Psychology; 2015

•Annerstedt M, Jönsson P, Wallergård M, et al. Inducing physiological stress recovery with sounds of nature in a virtual reality forest–results from a pilot study. Physiology & Behavior; 2013

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: