Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Sözlü Taciz

Sözlü Taciz İstismar Nedir?

Başka bir insanın davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını kontrol etmeye çalışmanın en yaygın yoludur.Kontrol edici davranışlar, istismarcının yapmasını istediği şeyi yapmaya yönlendirmek için yapılmaktadır.Sözlü taciz, kurbanını algılarından veya yeteneklerinden şüphe etmeye, kendilerini istismarcıya boyun eğdirmeye zorlamaya çalışan herhangi bir dil veya davranış olarak görünmekte.


Sözlü taciz sadece sözlü kelimelerle saldırmaz.Konuşmayı öğrenmeden önce beden dilini okuruz ve zihinlerimiz beden dilini içsel olarak duyduğumuz; yüksek sesle ve net olarak duyduğumuz kelimelere çevirir.Tacizciler sadece kendileri ve kurbanları tarafından bilinen  görünümler/davranışlar geliştirirler, böylece istediklerini elde etmek için bir kelime söylemelerine gerek kalmaz.Başka bir kişinin ihtiyaçlarını veya iletişimini kasıtlı olarak görmezden gelendir.Farklı sözlü taciz kelimeler kullanarak kafa karıştırma sanatında ustalaşıyorlar.


Sözlü İstismar Belirtileri


*Bulunduğunuz bir grup hakkında (cinsiyet, kariyer, din vb.) aşağılayıcı yorumlar

*fikirlerinizle, davranışlarınızla veya inançlarınızla dalga geçmesi veya aşağılama

*Sevdiğiniz insanlar, yerler veya şeyler hakkında olumsuz yorumlar

*’Kendinizi savunmak isteme durumunu’ bırakılması

*Ne?Bu sadece bir şakaydı!

*Uzaktan öylece bakıp, cevabınızın "doğru" olmadığını anlamanızı sağlayacak şekilde size bakması

*Tamam.Her neyse.Haklısın!

*Böyle davranmam senin hatan!

*Beni sevmediğini hissettiğimde kendimi kontrol edemiyorum!

*Fiziksel olarak bir köşeye ya da yoğun konuşmalar sırasında kolayca kaçamayacağınız bir yere baskılaması

*Onunla belirli konularla yaklaşırken gerginlik hissi

*Mağdurun kendisinin iletişim kurma yeteneklerinden şüphe duymak

*Mağdurun, yaşamında düşük özgüven yaşaması


Sözlü tacizin fiziksel travmalar; kronik ağrılar, migren, baş ağrıları, kekemelik, hazımsızlık, ishal veya kabızlık, kalp rahatsızlığı 


Sözlü tacizin psikolojik travmalar; korkular, kaygılar, depresyon , stres, travma sonrası stres bozukluğu, uyku, yeme sorunları, aşırı uyanıklık, abartılı tepkiler, sinirlilik, öfke problemleri, alkol-uyuşturucu vs madde kullanımı, intihar, bazı kişilik bozukluklar, saldırgan davranışlar.


Tacizler, insanların korku duymasına neden olur.Mağdurlar, sürekli aşırı endişe halinde yaşarlar.Kurbanlar sevdikleri birinin gülümsemesine güvenemezler.Sözlü olarak taciz edici ifadeler, kurbanın duyguları üzerinde oynar.Duygusal olarak mağdur; yanlış anlaşıldığını,önemsiz olduğunu ve konuyu zorlarsa olabileceklerden korktuğunu hisseder.


Sözlü tacizin 18 yaş ve altındaki çocuklar üzerindeki etkileri arasında madde kullanımı (erkeklerde daha yaygın), fiziksel saldırganlık, suçluluk vb sosyal sorunlar yer alır.Sözlü saldırganlık bireyin yaşına, cinsiyetine veya ekonomik durumuna bağlı değildir.


Fiziksel bir saldırıda bulunmak için sözlü tacize ihtiyacı yoktur, ancak fiziksel şiddetten önce ve sonra sözlü tacizde bulunmalıdır, aksi takdirde mağdur üzerindeki gücü ortadan kalkar.Sözlü tacizin etkili olması için fiziksel şiddete ihtiyacı yoktur.İstismarcının öfkesi ve kurbanı kontrol edememe korkusu fiziksel şiddete dönüşür.


Sözlü ve Fiziksel İstismar Karşılaştırması


Fiziksel istismar şunlar:

>Kesmek,

>Bıçaklamak,

>Vurmak,

>Yumruklamak,

>Tekmelemek,

>Isırmak,

>Kaşımak,

>Boğmak,

>İtmek,

>Çekiştirmek,

>Çıkışları engellemek,

>Uyutmamak,

>Yiyecek ve sudan yoksun bırakmak.


Sözlü taciz saldırıları, kurbanın ruhuna fiziksel şiddet kadar cezalandırıcıdır.Fail, fiziki tacizin ardından mağdurun sarsılmış duygularından yararlanmak için tekrar sözlü tacizi kullanır.İstismarcı affedilmek için yalvarır ve sonsuz aşkı ilan eder, kurbanın sempatisine oynar veya saldırı için kurbanı suçlar.


Birçok araştırma; kurbanlarının acısına karşı empatiden yoksun olmaları, kurbanlarının neler hissettiğini zerre kadar umursamadan istismara devam etmelerine olanak tanır.Aile içi istismarın öğrenilmiş bir davranış olduğu konusunda hemfikirdir.İstismarcının, istismar anındaki kalp atışlarının normal olduğu ve istismar ettiklerinde psikolojik olarak daha sakin hale geldiği gözlemlenmiştir.


Sözlü Taciz - İstismar Edici İlişkileri Durdurmak

📎Mağdurlar istismar olayıyla ilgili inançlarını değiştirirse o zaman duyguları ve davranışları da değişir(davranışın veya sözün istismar olup olmadığını ayırt edememesi).

📎Başkalarından kabul etmeyeceğiniz davranışlara kişisel sınırlar koyun ve bunları uygulayın.Taciz edici davranışlara karşı tetikte olunmasını, onları tanıması, kendisini daha fazla duygusal veya zihinsel zarardan korumasını hatırlatır.

📎Güvenilir uzmanlardan destek almak.

📎Güvenilir ortam ve de arkadaşlar.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: