Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Çocuklar ve Boşanma

Çocuklar ve Boşanma

Çocuklar için ayrılık ve boşanma üzücü, stresli ve kafa karıştırıcı bir dönemdir.İlgili herkes için oldukça stresli ve duygusal bir deneyimdir çocuklar genellikle tüm dünyalarının altüst olduğunu hissederler.Her yaşta anne babanızın evliliğinin ve ailenin dağılmasına tanık olmak travmatik olabilir.Çocuklar kendilerini şaşkın, kararsız veya kızgın hissedebilirler.Hatta bazıları evdeki sorunlar için kendilerini suçlayarak kendilerini suçlu hissedebilirler.Çocuklara sabrınız, güvenceniz ve dinlemeniz çocukların alışılmadık durumlarla baş etmeyi öğrenirken gerginliği en aza indirebilir.Çocukların güvenebileceği rutinler sağlayarak, onlara istikrar, yapı ve bakım için size güvenebileceklerini hatırlatırsınız.


Boşanma sırasında çocuklar anne ve babasından ne ister

  • İkinizin de hayatıma dahil olmanıza ihtiyacım var.Lütfen beni arayın, mesaj atın bana birçok soru sorun.Ulaşmadığınız zaman kendim; önemli olmadığımı ve beni gerçekten sevmediğinizi hissediyorum.
  • Lütfen kavga etmeyi bırakın ve birbirinizle geçinmek için çalışın.Benimle ilgili konularda anlaşmaya çalışın.Benim hakkımda kavga ettiğinizde; yanlış bir şey yaptığımı ve kendimi suçlu hissettiğimi düşünüyorum.
  • İkinizi de sevmek ve her birinizle geçirdiğim zamanın tadını çıkarmak istiyorum.Kıskanç veya üzgün davranırsanız; taraf tutmam ve bir ebeveyni diğerinden daha fazla sevmem gerektiğini hissediyorum.
  • Lütfen birbirinizle doğrudan iletişim kurun, böylece aranızda mesaj göndermek zorunda kalmayayım.
  • Lütfen ikinizi de hayatımda istediğimi unutmayın.Anneme ve babama beni büyütecek, önemli olanı öğretecek ve sorunlarım olduğunda bana yardım edeceklerine güveniyorum.


Çocuklara boşanmadan nasıl bahsedilir

Konu çocuklarınıza boşanma olayınızı anlatmaya gelince, birçok ebeveyn donup kalıyor.Konuşmak için oturmadan önce söyleyeceğiniz şeyi hazırlayarak hem kendiniz hem de çocuklarınız için sohbeti biraz kolaylaştırın.Zor soruları tahmin edebilir, kendi endişelerinizle önceden ilgilenebilir ve onlara ne söyleyeceğinizi dikkatlice planlayabilirseniz.


Ne söylenir ve nasıl söylenir

Her ne kadar zor olsa da empatik bir üslupla konuşmaya çalışın ve en önemli noktaları en baştan ele alın.Doğruyu söyleyin.Çocuklarınızın neden boşandığınızı bilme hakları vardır.Çocuklarınıza; bazen ebeveynlerin ve çocukların her zaman anlaşamasa da, ebeveynlerin ve çocukların birbirlerini sevmeyi bırakmadıklarını veya birbirlerinden boşanmadıklarını hatırlatmanız gerekebilir.Seni seviyorum diye konuşmanıza devam edilebilir.Onlara kahvaltılarını hazırlamadan, ev ödevlerine yardımcı olmaya kadar her şekilde onlara bakacağınızı söyleyin.Bazı şeylerin farklı olacağını ve birlikte ilerledikçe başa çıkabileceğinizi bilmelerini sağlayın.


Suçlamaktan kaçının

Çocuklarınıza karşı dürüst olmanız çok önemlidir, ancak eşinizi eleştirmeden.Elinizden geldiğince, ayrılmanız veya boşanmanız için bir açıklama üzerinde önceden anlaşmaya çalışın ve buna bağlı kalın.Eşiniz yanındayken konuşmayı planlayın.Ayrılık nedenlerini belirtirken eşinize saygılı olun.


Çocuğa boşanma hakkında ne kadar bilgi vermeliyim?

Çocuklarınıza ne kadarını söyleyeceğinizi seçmeniz gerekir.

  • Yaşa dikkat edin. Genel olarak küçük çocuklar daha az ayrıntıya ihtiyaç duyar ve basit bir açıklamayla daha çabuk kabullenirken, daha büyük çocuklar daha fazla bilgiye ihtiyaç duyabilir.
  • Yeni yaşamları hakkında bilgileri paylaşın. Çocuklara yaşam düzenlemelerindeki, okullarındaki veya aktivitelerindeki değişikliklerden bahsedin ancak ayrıntılarla onları bunaltmayın.
  • Gerçekçi ol. Çocuklarınıza ne kadar az anlatmaya karar verirseniz verin, bilgilerin her şeyden önce doğru olması gerektiğini unutmayın.


Çocuğunuzun boşanmanın yasını tutmasına yardım edin

Çocuklar için boşanma, yoğun bir kayıp gibi hissedilebilir.Çocuğunuzu duygularını paylaşması ve dinlemesi için cesaretlendirin.Beklemediğiniz şeyler hakkında üzüntü, kayıp veya hayal kırıklığı hissediyor olabilirler.Duyguları için kelimeler bulmalarına yardımcı olun.Çocukların duygularını ifade etmekte güçlük çekmeleri normaldir.Ruh hallerini fark ederek ve onları konuşmaya teşvik ederek onlara yardımcı olabilirsiniz.Dürüst olmalarına izin verin.Çocuklar sizi incitmekten korktukları için gerçek duygularını paylaşmak konusunda isteksiz olabilirler.Boşanmanız için sizi suçlayabilirler ancak dürüst duygularını paylaşamazlarsa daha çok zorlanırlar.Çocuklar olgunlaştıkça genellikle ne olduğuna dair yeni soruları, duyguları veya endişeleri olur bu nedenle aynı soru,cevapları tekrar tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz.Duygularını kabul edin.Sorunlarını çözemeyebilir veya üzüntülerini mutluluğa çeviremeyebilirsiniz ancak duygularını reddetmek yerine onları kabul etmeniz önemlidir.


Çocukların hatalı olmadıklarını bilmelerini sağlayın

Ebeveynleriyle tartıştıkları, kötü notlar aldıkları veya başları belaya girdiği zamanları hatırlıyor, çocuklarınızın bu yanlış anlamayı bırakmasına yardımcı olmak için: Neden boşanmaya karar verdiğinizi tekrarlayın.Çocuklar bir gün "anlıyor" gibi görünebilir ve ertesi gün emin olamayabilirler.Çocuğunuzun kafa karışıklığını veya yanlış anlamalarını sabırla(anlayışla) karşılayın.Çocuklarınıza, ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta her iki ebeveynin de onları sevmeye devam edeceğini ve boşanmadan kendilerinin sorumlu olmadığını hatırlatın.


Sözleriniz, eylemleriniz ve tutarlı kalma yeteneğiniz çocuğa değişmeyen sevginizden emin olmak için önemli araçlardır.Çocuklarınıza aile biriminin fiziksel koşulları değişecek olsa bile her iki ebeveyniyle de sağlıklı ve sevgi dolu ilişkiler kurmaya devam edebileceklerini bildirin.Sarılma, omuza vurma veya basit yakınlık şeklindeki fiziksel yakınlık, çocuğunuza sevginizi güven altına almanın güçlü bir yoluna sahiptir.Günlük yaşamlarında mümkün olduğunca fazla istikrar ve yapı sağlayarak çocuklarınızın değişime uyum sağlamasına yardımcı olun.Rutini sürdürmek aynı zamanda çocuklarla  ödüllere ve disipline uymaya devam etmek anlamına gelir.


Destek isteyin

Çocuğunuza asla olumsuz duyguları ifade etmeyin.Ne yaparsanız yapın çocuğunuzu, bir arkadaşınızla yaptığınız gibi konuşmak için kullanmayın.Yoğun öfke, korku, acı, utanç veya suçluluk hissediyorsanız, bu duygularla başa çıkmanıza yardımcı olacak psikolojik danışmanlardan,pedagoglardan,aile danışmanlarından profesyonel yardım alın.Çocukların bu durumlarda bir dizi zor duygu hissetmesi normaldir ancak zaman sevgi ve güvence onların iyileşmesine yardımcı olmalıdır.Çocuklarınız hala bunalmışsa, profesyonel yardım almanız gerekebilir.


Boşanmaya; normal ve daha ciddi sorunlu tepkiler

Görülebilecek normal olan;

  • Öfke. Çocuklarınız, normallik duygularını yok ettikleri için size ve eşinize karşı öfkelerini, kızgınlıklarını ifade edebilirler.
  • Kaygı. Çocukların hayatlarında büyük değişikliklerle karşılaştıklarında endişeli hissetmeleri doğaldır.
  • Hafif depresyon. Ailenin yeni durumuyla ilgili üzüntü normaldir.Umutsuzluk ve çaresizlik duygusuyla birleşen üzüntü, muhtemelen hafif bir depresyon biçimi haline gelecektir.


Çocuklarınızın ayrılık ya da boşanmayla ilgili sorunlarını çözmesi biraz zaman alacaktır, ancak zaman içinde kademeli bir iyileşme.Boşanmanızın ardından birkaç ay sonra işler daha da kötüye giderse, bu çocuğunuzun depresyona, anksiyeteye veya takıntılara işareti olabilir.Çocuklarda boşanmayla ilişkili depresyon veya anksiyetenin katkısıyla normal olmayan;

  • Uyku problemleri
  • Zayıf konsantrasyon
  • Okulda sorunlar
  • Uyuşturucu, sigara veya alkol bağımlılığı
  • Kendine zarar verme, kesme veya yeme bozuklukları
  • Sık sık öfke patlamaları
  • Çekingenlik
  • Sevilen faaliyetlere ilgisizlik
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: