Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Acı Bir Kayıptan Sonra Kederle Nasıl Başa Çıkılır?

Acı Bir Kayıptan Sonra Kederle Nasıl Başa Çıkılır?

Bir kayıpla uğraşanlar için keder acı vericidir, kafa karıştırıcıdır, tüketir.Çaresizce yardım etmek isteyen ama nasıl yapılacağını bilmeyenler için de zor.En sık olarak keder, sevilen birinin ölümünü izler, ancak yoğun bir kayıp hissi,boşanmayı veya bir ilişkinin bitmesini (bu arkadaşlıkta dahil), düşük yapmayı veya bir işin kaybını da takip edebilir...


Elbette, kayıpla ilişkili en yaygın duygu derin üzüntüdür.Ancak yas tutma sürecinde deneyimleyebileceğiniz birçok başka duygu vardır.Depresif,kızgın,korkulu,endişeli,bitkin,uyuşmuş, izole edilmiş hissedebilir veya inkar, şok veya inanmama durumunda olabilirsiniz.Hatta daha sonra suçluluk duygusuna yol açan bir rahatlama hissi bile hissedebilirsiniz.


Bu duygular herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, herhangi bir uyarı olmadan kabarabilir ve olması gerektiği sürece devam edebilir.Ayrıca bunaltıcı hale gelebilir, uykunuzu ve enerjinizi, iştahınızı ve konsantrasyonunuzu bozarak fiziksel sağlığınızı etkilemeye de başlayabilirler.Merhametli olmak ve kendimize karşı anlayışlı olmak önemlidir.


O öğretilen; kederin aşamaları her zaman doğru değildir.Örneğin, kaybı kabul ettiğinizi hissedebilirsiniz, sonra aylar sonra bir şey olur ve inkar için geri dönersiniz.Bu çok doğal ve gerçekçi bir düşünme şeklidir.

  • Kaybı kabul edin.
  • Duygularınız için alan yaratın.
  • Kederin(üzüntü durumu) ömür boyu sürecek bir yolculuk olduğunu anlayın.
  • Kaybettikten sonra hayatta neşe olabileceği bilinmeli.

Rutinlerinizi geliştirin ve ona bağlı kalın.

Günlük aktiviteleriniz bir kayıptan sonra farklı hissedecek ve zaman geçtikçe gelişmeye devam edecekler.Bazı insanlar için bu her zamanki gibi ayağa kalkın, işe gidin ve tekrarlayın.Rutininizin neye benzediği önemli değil sadece düzeni devan etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.Keder güvenlik duygumuzu sarsmanın bir yoluna sahiptir, ancak rutin, genellikle güvenilir olarak kodlayan istikrar yaratır.


Duygularınız konusunda açık olun.

Duygularınızı paylaşmakta rahat olduğunuz kişileri belirlemek önemlidir.Bu aile, arkadaşlar, yakın olduğunuz iş arkadaşları gibi benzer türde bir kayıp yaşamış kişileri içerebilir.Ailenize ve arkadaşlarınıza yaslanılmalı.Anıları ve deneyimleri paylaşın.Gözyaşlarını, öfkeyi ve kahkahayı paylaşın.Bu süreci yönetmede uzun bir yol kat edecek.


Keder(hüzün,acı) için bir zaman çizelgesi yok bu yüzden en önemli şey bir destek olmak, hayatlarını biraz kolaylaştırmak için ne yapabileceğinizi sormak ve sonra söylediklerini dinlemektir.Birinin anısını onurlandırmak için kendi başına bir şeyler yapmak, aynı zamanda geriye dönüp bakmak için bir anı kitabı oluşturmak, günlük tutmak veya o kişinin en sevdiği aktiviteye katılmak gibi bir rahatlama kaynağı da olabilir.Türkiye’de ise sözde ölen kişinin hatırası adı altında yapılan dev camiler, hiç akmayan çeşmeler gibi.


Düşünme tarzınızı yeniden şekillendirin.

Çoğu zaman beklenmedik duygu dalgasıyla baş etmenin bir yolu, onları sadece hissetmek, gerçekten not almak ve sonra uyum sağlamaktır.


Temel değerlerinize odaklanın.

Doğru yolda kalmanın ve aktif olarak ilerlemeye odaklanmanın iyi diğer bir yolu da hayatınızdan neler çıkardığınızı ve hedeflerinize ulaşmak için ne yaptığınızı düzenli olarak kontrol etmektir.İnsanların boşluk duyguları içinde çok uzun süre oturmak yerine, sizi anlamlı bir şekilde hayatlarını yönlendirmelerine gerçekten yardımcı olabilir.

Her gün değerlerinden birini destekleyen bir şey yapmaya çalış.Hobilerinize odaklanmak.


İhtiyacınız olursa yardım isteyin.

Yardım isteme zamanının doğru olduğunu bilmenin tek bir yolu yoktur, ancak ekstra rehberliğe ihtiyacınız olduğunda işin uzmanı olan psikolojik danışmanlara başvurunuz.Süreç boyunca hem inişler hem de çıkışlar olacaktır, ancak umut kıvılcımlarını hissedebilmeli, sevdiklerinizle neşe duyabilmeli ve sizin için anlamlı olan her şekilde başa çıkarken sizi mutlu hissettiren anları not almalısınız.Acı sürekli hissedildiğinde tam anlamıyla bir depresyona dönüşebilir.Bazı yaygın işaretler şunları içerir:

  • Günlük yaşamınızda çalışamama
  • Üzüntü dışında bir dizi duyguyu hissetmek için mücadele etmek
  • Güçlü umutsuzluk, değersizlik veya suçluluk duygularına sahip olmak
  • İntihar düşünceleri yaşamak
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: