Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

İLİŞKİNİ TEST ET. İLİŞKİN SAĞLIKLI MI?

İLİŞKİNİ TEST ET. İLİŞKİN SAĞLIKLI MI?

Her insan birbirinden farklıdır, bu nedenle insanların birbirleriyle olan ilişkileri ve iletişimleri de farklıdır. Hepimiz bir şekilde ilişkimizin nasıl olduğunu test etmek istemişizdir. Bu yazıyla birlikte ilişkini test edebilirsin. İlişkini test etmek için sana bazı sorular yönelteceğim. İlişkin sağlıklı mı, ilişkin güvensiz veya şiddet içeren bir ilişki mi aşağıdaki sorular ve cevaplarınla birlikte bunların yanıtını bulabilirsin. Şimdi ilişkini düşünerek sorulara cevap arayalım.

1) Bazen insanlar kendilerini kötü hissederler ve yanlarında birinin olmasına ihtiyaç duyarlar.  Böyle anlardan birinde yanında olmasını istediğin kişi şu an birlikte olduğun kişi mi?

2) İlişkilerimizde iyi anlaşabildiğimiz, bize zarar vermeyen insanlar olsun isteriz. Şimdi ki sorumuz bununla ilgili. Birlikte olduğun kişi sana kötü davranıyor, bedenine zarar veriyor mu?

3) İnsanların kişisel olarak kullandığı bazı eşyalar vardır. Örneğin; telefonumuz, bilgisayarımız bize ait olabilir.  Birlikte olduğun kişi senden izin almadan bu tür eşyalarını karıştırıyor mu? Özel olarak kullandığın sosyal medya hesaplarını karıştırıyor mu?

4) Bazı insanlar çevresindekileri kontrol etmek ister. Birlikte olduğun kişi seni kontrol ediyor mu? Seni kullandığını hissediyor musun?

5) Birlikte olduğun kişinin ani duygu durum değişimleri oluyor ve sana birden öfkeleniyor mu?

6) Birlikte olduğun kişi her gün, her an seninle birlikte olmak istiyor. Hep senden ilgi bekliyor mu?

7) Birlikte olduğun kişi seni kısıtlıyor mu? Yapman gereken şeylerden, hayallerinden seni alıkoyuyor mu?

8) Birlikte olduğun kişi seni aşırı kıskanıyor, sahipleniyor ve bunlarla birlikte sana olan sevgisini gösterdiğini düşünüyor mu?

9) Birlikte olduğun kişi sana kötü lakaplar takıp, seni üzüyor mu? Seni aşağılayacak kötü sözler söylüyor mu?

10) Birlikte olduğun kişi duygularını, düşüncelerini önemsiyor mu? Yoksa hiçe sayıp önemsemiyor, seni bir obje olarak mı görüyor?

Soruları yanıtlarken neler hissettin? Burada kaç tanesine evet ya da kaç tanesine hayır dediğin önemli değil. Önemli olan bu soruları içinde yanıtlarken neler hissettin? Bu soruların cevabı senin içinde, ilişkini test ettin. Nasıl bir ilişkiye sahip olduğunu, ilişkinde nasıl hissettiğini görerek anlayabilirsin. Sence ilişkin sağlıklı mı? Bunun cevabı sende, kendi duygularını ancak sen ölçebilirsin.

Bazı soruların şiddet içerdiğini fark edebildin mi? Flört şiddeti; partnerinin sana karşı fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunmasıdır. Flört şiddetinin birçok türü var ve bence en tehlikelisi birçok insanın yaptığı ya da yaşadığı fakat farkında olmadığı psikolojik (duygusal) şiddettir.  Partnerinin sana isim takması, bağırması, hakaret veya küfür etmesi, ne yapman ve ne giymen gerektiğini söylemesi, seni çok kıskanarak kısıtlaması, tehdit etmesi, kötülemesi, suçlaması, yıkıcı biçimde eleştirmesi,  seni yönlendirmesi ve özel alanına saygı duymaması psikolojik şiddet örnekleridir.

Psikolojik (duygusal) şiddet, fiziksel şiddete göre daha zor fark edilir. Psikolojik şiddet de insana zarar verir.

PAYLAŞ
Banner

Hatice Kübra Sökmen

YORUMLAR:

2 comments:

  1. Seven insan kıyamaz. Kimse psikolojik şiddet yaşamamalı, hiçbir şiddeti yaşamamalı.☺️

    YanıtlaSil