Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

MOMMY FİLM ANALİZİ

Davranış bozuklukları ile ilgileniyorsanız bu filmi izlemenizi öneririm. Güzel bir film. Steve' in davranışları ve annesinin tutumunu daha sonradan onlara dahil olan komşularının başından geçenleri anlatmaktadır. 

Steve kaldığı yerde kasıtlı olarak yangın çıkarıp arkadaşlarının yanmasına sebep olduğu için annesinden Steve’ i yanına almasını istiyorlar. Kasıtlı yangın çıkarması Steve’ de Piromani diye adlandırılan bozukluğun olmasının belirtisidir. Eğer orda kalmasına izin verseydi güvenlik kurumuna yönlendirilecekti. Tek şansını da yangın çıkartarak kaybetmiş oldu. Annesi geldiğin de görevli ona 14. Yasayı hatırlatıyor. 14. Yasa da ise anne- baba çocuklarına bakmaya gücü yetmezse ıslah evlerine gönderebileceğinden bahsediyor. Görevli bunu hatırlattığında ise Diane sevginin kazanacağını, mücadele edip çocuğunu iyileştireceğini söylüyor. Çocuk çıktıktan sonra annesi sigara içtiği zaman sigara istiyor bu da Steve’ in sigara, alkol kullandığının göstergesidir. Daha sonralarında da sigara ve alkol kullanacak.

Eve geldiğinde babasının fotoğraflarına bakıyor, üstlerini kokluyor, giyiyor. Babasının ölümünün yas sürecini atlatamamış olduğunun göstergesidir. Steve internetten araba almak istediğinde Diane karşı çıkıyor, para işlerinin kendisinin halledeceğini söylediğinde Steve kendisine yetişkin gibi davranılmasını istiyor, karşılıklı saygı gösterilmesini istiyor. Çok fazla konuşup, her şeye müdahale ediyor. Annesine çok bağlı çünkü babasını kaybettikten sonra o kurumda kaldığı için bağlanma sorunu yaşamış güvenli bağlanma yaşayamadığı için de annesine herhangi bir küfür edildiği zaman veya şiddet uygulandığı zaman saldırgan davranışlarda bulunuyor. Tıpkı şoförün annesine küfür ettiği zaman arabasına çıkıp camına tükürmesi, bağırması, hakaretler edip küfür etmesi gibi.

Annesi yeni iş arayışlarına girdiği zaman üzülüp kendisi para işlerini halletmek için dışarı çıkıyor. Alışveriş sepetinden babasına olan öfkesini çıkartıyor. Eve geldiğinde ise bir sürü mutfak eşyası, yiyecek, içecek getiriyor. Annesine de kolye almış, kendine şapka, eve ise dekorasyon eşyası. Tabiki annesinde para yok ve bunları nerden aldığına dair fikri de yok. Nerden aldığını sorduğunda ise cevap alamadığı için üzerine gitti ve Steve kendi kontrolünü kaybederek annesinin boğazına yapıştı ve uzun süre bırakmadı annesi müdahale etmeseydi öldürebilirdi. Kendisine ve etrafa zarar verme davranışları da beraberinde geliyordu. Sakinleşmek için ilaç verilmek istendiğinde ise reddediyor. Bu davranışları yüzünden annesinin can güvenliği tehdit altındadır.

Pek fazla sosyal ortamı yok. Sadece karşı komşusu Kyla ile iletişim kuruyor. Ona bir şeyler anlatırken annesinin sözünü kesmesini hiç istemiyor. Steve’ in cinsellik yönü de ağır basmaktadır. Komşusu Kyla’ ya ettiği sözlerden de anlaşılıyor. Kyla, kendi hayatından pek bahsetmiyor. Diane’ de kocasının ölümünü pek kabullenmemiş gibi anlatmakta zorluk çekiyor ve üstünü kapatıyor konusu geçtiğinde.

Steve dans edip şarkı söylemeyi çok seviyor. Diane, iş görüşmesine gittiği zaman Steve’ e, Kyla’ nın bakmasını istedi. Kyla ise Steve’ e ders anlatmak için uğraşırken Steve odaklanmakta güçlük çekiyor ve bilgileri öğrenmek istemiyor. Kyla’ nın sözünü dinlemeyince Steve, Kyla çok sinirleniyor. Steve kendisini dövmesine, ona vurmasını, güreşmesini istiyor ama en sonunda kolyesini alınca Kyla sinirlerine hakim olamayıp Steve’in üstüne çıkıp ona kızarak kolyesini istiyor. Steve korktuğu için altına yapıyor.

Her şey iyiye giderken mahkeme celbi geldi ve bunu savunmak için de bedava avukat için komşularıyla bir gece geçirecekler. Steve bunu kabullenmekte zorluk çekiyor. Tek çareleri bu komşu olduğu için iyi vakit geçirmeleri gerekiyordu. Karaokeye gidiyorlar. Komşusu annesiyle ilgilendiği için kendine yediremiyor. Tek başına gidip annesine en sevdikleri şarkıyı söylüyor. Oradaki kişiler onu aşağılıyor, rencide ediyor ama yine de hemen sinirlenmiyor. En azından az da olsa kendini durdurmaya çalışıyor fakat en sonunda dayanamayıp saldırıyor. Dürtüsellik üst derece olduğu için saldırgan davranışlarda bulunuyor. Komşuları Paul en sonunda dayanamayıp Steve’ e vurduğunda, Diane’ de Paul’ e vuruyor. Paul’ de gittiğinde annesi Diane Steve’i suçluyor, başına neler geldiyse onun yüzünden olduğunu söylüyor. Steve alıp başını gidiyor. Geç saatlerde eve dönüyor. Kendinde suçluluk duygusu hissediyor ve kötüye gidiyor durumu. Annesinin onu istemediğini zannediyor ve intihar ediyor. Bu da Steve’ de mazoşist olduğunu gösteriyor.

Birlikte plan yapıp Kyla ve Diane piknikten sonra Steve’i hastaneye teslim ediyorlar. Yolda annesi çocuğunu hastaneye bırakınca iyileşince iyi bir hayat yaşayacağını düşünüyor. Hastane görevlileri geldiğinde ise Steve’i sakinleştirmek için elektrik şoku vermiyorlar ama Steve rahat durmadığı için dövüyorlar ve en sonunda elektrik şoku vererek sakinleştiriyorlar. Annesinin onu sevmediği için onu hastaneye bıraktığını düşünüyor. Steve’ e hastanede ilaç verdikleri için perişan halde olduğunu, kafasının çok dolu olduğunu telefonda annesine söylüyor. Kendini alçaltıyor. Görevlilerin bir anda boş bulunması üzerine Steve cama doğru koşuyor. Kaçmak için bile olsa risk alıyor.

DEHB bozukluğunda Steve’in de göstermiş olduğu çalma davranışları, kuralları çiğneme, eşyalara zarar verme, toplumsal kurallara uymama gibi davranış bozuklukları vardır. Dürtüsellik çok fazladır. Konsantre olamıyor, odaklanamıyor ve sosyalleşme de sıkıntı çekiyor. Sigara içiyor ve alkol kullanıyor. Riskli davranışlarda bulunuyor. Kendini kontrol etmede sıkıntı çekiyor. İntihar ve kendine zarar vererek acı çekmeyi seviyor.

Ayrıca Diane’ ninde çok normal hareketleri var sayılmaz. Steve annesinden aldığı genlerden dolayı da olabilir.
PAYLAŞ
Banner

YORUMLAR:

0 comments: