Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Aşk ve Aşkın Türleri

Aşk nedir?Neye aşk denir?

Herkesin aşkı açıklama ve onu yaşama biçimi farklıdır.Sosyolog John Alan Lee de aşkı türlere ayırıp onları renklerle betimliyor ve 6 farklı şekilde gruplandırıyor.


1.Eros (Tutkulu Aşk)

Eros, tutku ve romantizm ile dolu olan aşk türüdür.Fiziksel güzelliğin önemli olduğu bu aşk türünde kişiler ilk görüşte aşık olurlar.Kendine güveni yüksek olan bu kişiler aşık olma duygusuna aşık oldukları için ilişkide risk almaktan kaçınmazlar.Eros türü aşkın rengi kırmızıdır.


2.Storge (Arkadaşça Aşk)

Storge, tutkuya değil benzerliğe önem veren, temeli arkadaşlığa ve dostluğa dayanan ve zamanla gelişen aşk türüdür.Kişilerin arkadaşlık olarak başladığı ilişkiler,zamanla benzer yönlerin ön plana çıkmasıyla ve birbirlerine ilgi duymaya başlamalarıyla birlikte aşk ilişkisine dönüşür.Bu aşk türünde kişiler için önemli olan sadakat ve güvendir.Storge türü aşkın rengi sarıdır.


3.Ludus (Oyuna Benzetilen Aşk)

Ludus, aşkın oyun gibi görüldüğü ve içinde eğlencenin ön planda olduğu aşk türüdür.Kişilerin birbirine bağlılıkları azdır ve özgürlüklerine düşkünlerdir.Bu yüzden ilişkileri kısa sürelidir.İlişkiden sıkıldıklarında vazgeçmek onlar için hiç de zor değildir.Ludus türü aşkın rengi mavidir.


4.Pragma (Mantıklı Aşk)

Pragma, mantığın ön planda olduğu aşk türüdür.Kişilerin ilişkide önem verdiği partnerinin mesleği, statüsü, geliri ve entelektüel kimliğidir.Genellikle aşka ve duygulara değer vermeyen kişilerin tercih ettiği bu aşk türünde, ilişkinin devamlılığı temel ihtiyaçların karşılanmasıyla bağdaştırılır.Pragma türü aşkın rengi yeşildir.


5.Mania (Sahiplenici Aşk)

Mania, sa enme duygusunun baskın oldu aşk türüdür.Tehlikeli aşk olarak tanımlanan bu türde kişiler takıntılı denebilecek seviyede kıskanç ve bağımlı olmaya meyillidir.Bu ilişki türünde güvensizlik hakimdir.Mania türü aşkın rengi mordur.


6.Agape (Bencil Olmayan Aşk)

Agape, bencil olmayan, koşulsuz sevgi ve güven içeren aşk türüdür.İlişkilerinde oldukça fedakâr olan bu kişiler karşısındakini sadece 'o' olduğu için severler ve herhangi bir beklenti içerisine girmezler.Agape türü aşkın rengi turuncudur.

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: