Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Hayatınız Film Olsaydı Tekrar Eden 3D Ne Olurdu?

Sevgili okurlarım hepinize merhabalar, bugün bilgiden uzak farklı bir konuya değinmek istedim. Hepimiz çoğu zaman hayatımızın anlamını sorguluyoruz, gerçekten anlamını bulduğumuz bir yaşamda mı yaşıyoruz yoksa hala bir anlam arayışında mıyız? Bu sorunun cevabı hepimizde farklılık gösterse de birçoğumuz hayatın anlamını halen arama çabasındayız.  Yaşamın hızına yetişmeye çalışırken bazı zamanlar yaptığımız fiilleri dahi farkında olmadan ve anı yaşamadan yapıyoruz. Hâlbuki nefes almaya odaklandığımızda aslında ne kadar rahatlatıcı bir fiil olduğunu o anda kavrıyoruz. Şimdi gelelim önemli filozoflar hayatın anlamını nasıl tanımlıyor?

Platon’a göre: Platon, bilginin insanı erdeme ulaştıran en önemli araç olduğuna inanıyordu. O yüzden Platon’a göre, hayatın anlamının “Daha çok öğrenmek.” olduğunu söyleyebiliriz.


Aristo’ya göre: Aristo’ya göre ise, insanı diğer varlıklardan ayıran bir etik yaklaşımı olmalıydı, çünkü Aristo’nun öğretisinde insan, “mantıklı (rasyonel)” bir varlıktı. Aristo, bu etik değerlerin de insanı iyi olmaya yönlendireceğine inanıyordu. Yani, Aristo’ya göre insan hayatının nihai amacının “İyi olmak.” olduğunu söyleyebiliriz.


Hedonizm: Belki de çoğu kişinin en aşina olduğu öğretilerden biri olan Hedonizm’e göre, insan hayatının amacı zevki olabildiğince yüksek tutup, acıyı azaltmaktadır. Yine Sokrat’ın öğrencilerinden biri olan Aristippus’un önderliğini ettiği bu düşünce ekolüne göre, her insanın keyfi, acısının üstünde olması gerektiğini savunur. Hedonizm’e göre hayatın anlamını: “Hemen, şimdi, zevk.”olarak açıklayabiliriz.


Birçok filozof hayatın anlamını farklı şekillerde tanımlamıştır ama ortak olan bir düşünce vardır ki hayatın anlamı, insanların anda yaşaması ve kendini mutlu hissettiği şekilde yaşaması ile anlamlanmaktadır. Hayatın anlamıyla ilgili kavramları incelediğimize göre size 3D kavramını açıklamak istiyorum. Duygu, Düşünce ve Davranış olarak belirlenen 3D kavramı hayatımızdaki her alanda yer almaktadır. Duygularımız düşüncelerimizi düşüncelerimiz ise davranışlarımızı etkiler bu şekilde giden döngüler sayesinde bizlerde hayatımızı oluştururuz. Şimdi size sormak istediğim soru şu.

“ Eğer hayatınız bir film olsaydı sizin filminizde tekrar eden duygu, düşünce ve davranış ne olurdu, seyirci hangi döngü de  ‘bak şimdi de aynısını yapacak’ derdi.“

Şöyle bir örnek vermek istiyorum; mesela hayatınızda sürekli olarak tekrar eden duygu öfke. Hayatınız bir film oldu ve seyirci bu tekrarlayıcı duyguyu keşfetti ve sıkılmaya başladı ya da bunu çok beğendi. Kendinizi bu şekilde değerlendirin siz hayatınızın filminden memnun musunuz? Eğer memnunsanız hayatın anlamını yakalamış ve onu sıkı sıkıya tutmuşsunuz demektir. Eğer memnun değilseniz hemen bu duygu, düşünce ve davranışları bulup onlar üzerinde yoğunlaşma zamanı. Unutmayın ki kendi yaşamının sonunu bilen insanlar anı yaşamaya o denli daha fazla odaklanırlar. Bu yüzdendir ki odaklanarak yaşadığımız duygu, düşünce ve davranışlarımızı daha farkında olur ve daha çok mutlu olduğumuz yöne çeviririz. Şimdi kendi hayatınızın filmini izleme vakti… İyi seyirler değerli okuyucularım.

PAYLAŞ
Banner

YORUMLAR:

0 comments: