Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Hayvanlar aleminde yanlış bilinenler

En popüler hayvan mitleri
Yarasalar kördür: Görme kapasiteleri oldukça iyidir. 

Köpekler dünyayı siyah beyaz görür: Sadece bizden daha az renk ayırt ederler. Renk körlüğü (insanlarda da olduğu gibi) dünyayı sadece siyah, beyaz, gri tonlarda görmek değil, daha az rengi ayırt edebilmek, bazı renkleri birbirinden ayırt edememektir.

Balıkların hafızası 2 saniyedir: Aylarca, yıllarca tutabilirler bir şeyi hafızalarında. 

Develer hörgüçlerinde su depolar. Suyu bağırsaklarında depolarlar. Hörgüçleri yağ deposudur. Ama hörgüçlerinin su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olduğu da doğrudur: Develer de kutup ayıları gibi vücut yağlarını çözerek su açığa çıkarabilir.

Yunuslar insan canlısıdır, insanlarla oynamaktan hoşlanır, yol göstermek için teknelerin yanında yüzerler, balıkçılara yardım ederler: Yunuslar avcı birer etoburdur. İnsanlar yunusların avı ya da saldıracağı bir canlı değildir ama ay dur oynayayım diye denizde bir yunusa haddinden fazla yaklaşmanın sonu muhtemelen ciddi yaralanmayla sonuçlanacaktır. Gösteri merkezlerindeki, su parklarındaki yunuslar özel eğitimlidir. Yunusların teknelerin önünde, yanında, arkasında yüzmesinin sebebi teknenin yarattığı su akımı sayesinde daha az enerji harcayarak yolculuk edebilmeleridir, yavruyken annelerinin yarattığı su akımı sayesinde az enerji harcayarak yüzebilmeleri gibi.

Kuşların yuvasına, yumurtalarına, yavrularına insan eli değerse, kuş insan kokusunu alır ve yuvayı, yavrularını terk eder: Bizim karşılaşacağımız kuşların %99'u neredeyse hiç koku almaz. Yuvaya kendi deodorantınızı bile sıksanız farkına varmazlar. Yuvanın şeklindeki küçük değişiklikler bile dikkatlerini çeker o ayrı.

Erkek aslanlar ava katılmaz, sadece dişiler avlanır: Erkek aslan sürüdeki açık ara en iyi avcıdır. Aynı zamanda rüştünü en iyi ispatlamış avcıdır. Cinsel erişkinliğe ulaşan bir erkek aslan, babası tarafından sürüden kovulur ve sürü liderliği için bir erkeğe meydan okuyacak güce ulaşana kadar en az iki yıl tek başına göçebe hayatı sürer. Aslanlar aslında gece avcısıdır ve nadiren gündüz avlanırlar. Evet belgesellerde aslanları hep gündüz avlanırken görürüz ama gece çekimi çok zor ve gece çekiminden ibaret görseller izleyici açısından çok zayıf olduğu için, gündüzleri nadiren aktif olan aslanlarla bir saatlik belgesel süresini doldurmak, bir yıl alabilir. Erkek aslanlar, nadir gündüz avlarına katılmaz sadece. Aslanlar pusu ya da sprint mesafesine kadar yaklaşma yöntemleriyle avlanır ve erkek aslanın yelesi bu iki taktiği de imkansız kılar. Memeliler vücut parçasından vücudun geri kalan kısmını kafasında canlandırma yeteneğine sahip olduğu için, koca yelesiyle otların arasında saklanma şansı olmayan erkek aslanın varlığı, av hayvanlarının alarm vermesine sebep olur. 

Etrafı ateş çemberiyle sarılan akrep intihar eder. Akrepler değişkensıcaklı türlerdendir. Yani bizim gibi vücut sıcaklıklarını kontrol edemezler. Biz vücut ısımızı çevre ısısından düşük ya da yüksek tutabiliriz, oluşturduğumuz ısıyı saklayabiliriz ama değişkensıcaklılar bunu yapamaz. Etrafı ateşle sarılan akrepin vücut sıcaklığı hemen aşırı şekilde artar, dehidrasyon gerçekleşir. Kuyruk dediğimiz vücudunun iğneli arka kısmının sanki kendini sokuyormuş gibi rastgele hareket etmesi aslında ölen akrebin geçirdiği spazmlardır. 

Devekuşları saklanmak için kafalarını kuma sokar: Kafalarını kuma sokmazlar, sindirimlerine yardımcı olması için kum yerler.

Kurbağalar, dokunan insanlara siğil bulaştırır. Siğil dediğimiz şey HPV virüsünün lezyonlarıdır ve insanlara kurbağalardan değil diğer insanlardan bulaşır.

Filler, zıplayamayan tek hayvan türüdür. Değildir, başka memeliler de vardır zıplayamayan.

Baykuş en bilge, ez zeki kuştur. Zekası en düşük kuşlardandır. Kargalar açık ara en zeki kuştur.

Arılar bir canlıyı sokunca ölür. On binlerce arı türünden sadece biri soktuktan sonra ölür.

Karıncalar yuvalarında kış için yiyecek depolar. Sadece iki tür karınca bunu yapar.

Timsahlar suda hızlı karada yavaştır. İnsanların ortalama koşma hızı saatte 15 kilometre, timsahların ise 17 kilometredir.

Havuç tavşanların, peynir de farelerin favori yiyeceği değildir. Buzdolabı kullanıma girene kadar yiyecekler kiler tipi yerlerde saklanıyordu ve doğal olarak fareler de buralara dadanıyordu. Peynir, en uzun süre bozulmadan dayanan süt mamülü olduğu için hangi mevsim olursa olsun her kilerde bulunurdu. Havucun tavşanların favori yiyeceği olduğu bilgisinin kaynağı ise tamamen Bugs Bunny. Bugs Bunny, 1934 yapımı It Happened One Night filminde Clark Gable'ın canlandırdığı Peter karakterinin adaptasyonudur. Filmde Gable'ın canlandırdığı Peter havuç sever, havuç yer, ikonik sahnelerden birinde bir eliyle çite dayanmış, diğer eliyle havuç yiyordur, bir diğerinde ise ağzı havuçla doluyken hızlı hızlı konuşmaktadır. Peter'ın tavşan adaptasyonu Bugs Bunny'nin yaptığı gibi.Tavşanlar, aksine doğal ortamlarında kök bitkileri yemezler. Esaret altında ise ne verirseniz yerler.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: