Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Mutlu bebek yetiştirmenin yolları

Bir anne babanın en çok istediği şey mutlu çocuklar yetiştirmektir. Mutlu bir çocukluk da mutlu bir bebeklikten geçer. Bebeklerinizin mutlu, bakımlı ve huzurlu olabilmesi için hayatlarının birincil yılında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu öneriler çocuğunuzun hayatını etkileyecek ilk adımlar.
Mümkünse olağan doğum

Anne bebeğini sağlığı nedeniyle huysuz gerekmediği sürece alışılagelmiş yolla doğurmalı. Olağan yolla doğum yapan bir annenin bebeğinde bağışıklık sistemi daha iyi yapılanır. Çünkü bağışıklık sisteminin temel organı olan bağırsakların yardımsever bakteriden oluşan flora yapısı çabuk doğum esnasında oluşur. Bir diğer koşul da bebeğin ciğerindeki sıvının emilmesi… Bebeğin doğum sonunda akciğer fonksiyonları ve solunum bakımından daha iyi bir noktada olmasını sağlıyor.

Doğumdan sonradan birincil 30 dakika

Anne, bebeğini doğurduktan sonra ilk 30 dakika içinde mutlaka göğsüne almalı. Eğer bebek hastanede doğduysa bunu hekim veya hemşire yapmalı. Ilk 30 dakikada bebek çıplak olarak annenin göğsüne konursa annenin sütü daha bol gelir ve anneyle bebek arasındaki irtibat çok erken başlar.

Anne bebekle baş başa kaldığında ne yapmalı?

Anne bebeğini ne dek kucaklarsa, ne dek sık emzirirse böylece iyi. Bebeğin karnının tok, altının temiz olduğuna dikkatli olmak mutlu bebek için atılacak manâlı adımlardan. Özellikle birincil 40 gün içinde annenin bebeğiyle deri temasını artırması, onu çoğu kez beslemesi, okşaması ve ona sevgi sözcükleri söylemesi gerekir.

Kucak bebeği olsun!

Bundan Böyle bebeklerin kucak bebeği olmasını, okşanmasını, kucakta dolaştırılmasını ve bebekle annenin muhtemel olduğu kadar sık konuşmasını istiyoruz. “Bebek bu, anlamaz” demeyin. Bir bebek için en güzel müzik, annesinin sesinden duyduğu ninnidir.

Sakin ortam mutlu etmez

Bebeklerin mutlu olmaları için çok sakin bir ortamda büyütülmelerine gerek değil. Bebek sıradan bir hayat ortamında olmalı. Bebek anne karnındayken de ‘beyaz gürültü’ denilen birtakım sesleri duyarak gebelik sürecini tamamladığı için, bu sesleri duymasında bir mahzur değil. Annenin bebeğini sevgi ortamında büyütmesinin açık havada bebeğin gaz ve pişik gibi sorunları laf konusu olabileceğinden bunlar da yakından takip edilmeli.

Göbek bakımı çok önemli

Göbek kordonu düşene değin ve düştükten sonra muhakkak bir zaman, enfeksiyonun giriş kapısı olarak algılanır. Evvelden antiseptik solüsyonlar ve içki, bebeğin göbeğini kurutmak için kullanılıyordu artık bunlara gerek kalmadı. Islatılmadan göbeğin enfekte olmayacağı ve pak bir şekilde kuruyup düşeceği görüşü hâkim. böylece bundan böyle bebeklerin mümkünse göbek bağını açıkta bırakacak şekilde bir bezle yeni doğan dönemlerini geçirmelerini istiyoruz. Dinç bir şekilde göbek bağı kurusun ve mikrop kapmasın diye… Bezde göbek oyuntusu yahut göbeğin kuru kalması için bezi kıvırmak zorunda kalırız bu da tercih ettiğimiz bir yol yok.

22.00-03.00 uykusuna dikkat!

Bebeğin uykusu da mutluluğu için çok manâlı. Fiilen ayrıca bebeğin keza de annenin uykusu manâlı. Yeni doğan bebeklerin uyku süresi epeyce uzun olup 16.5 saat- 18.5 saat arasındadır. Gece uykularının süresi bebek büyüdükçe artar. 22.00-03.00 arasındaki saatlerde çoğalma hormonu salgılandığından bu saatlerdeki uyku fazla manâlı.

Masaj olmazsa olmaz

Ilk Olarak bebeğe masaj olarak yapılan dokunma hareketlerinin daha sonra spor şeklini almasını istiyoruz. Bebeklere masaj yerine getirmek hem onların dolaşımlarını hızlandırıyor, kaslarının, kemiklerinin daha iyi gelişmesini sağlıyor keza de gaz ve kolik sorununun çözülmesine muavin olarak bebeği rahatlatıyor. Özellikle 4. aydan daha sonra kolay çalışma hareketlerinin yapılması bebeğin gelişimi için manâlı.

Aralıksız odasını toplamayın

Bebek herhangi bir şeyin yerini değiştirdiği zaman hemencecik gerisinde toplanması içten değil. Bebeğin çok dikkatli olmasını çoğaltma sürecinde de istemiyoruz. Özellikle birincil 6 aylık süreçte bebek anne odasında kalsın oysa etkileşimleri daha iyi olsun ve emzirmesi de basit olsun. Fakat sonra odasına geçmesini istiyoruz.

Onunla oyun oynayın

Bebek büyüdükçe oyuncakların çeşidi de artar. Çocuğun annesiyle, babasıyla veya aile büyükleriyle oyun oynaması mutluluğunu ve hitabe performansını artırır, uyarı süresini uzatır. Anne-baba çalışıyor olsa da her gün belirli bir süreyi birlikte geçirmeli ve çocukla birlikte oyunlar oynamalı.

6. ayın ardına kadar sadece anne sütü

Bebek, 6. ayın sonuna kadar yalnızca anne sütü almalı. 6. aydan daha sonra uygun bir program çerçevesinde bütünleyici besinler almalı. Unutulmamalı ama bebek tatmin edici beslenmezse sarılık riski artar, bağışıklık sistemi yeteri değin güçlenmez.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: