Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Hızlı kilo alma yöntemleri

Kilo alamamak da kilo verememek gibi büyük bir çoğunluğun sorunudur. Ne yaparsa yapsın kilo veremeyen kişiler gibi, ne yaparsa yapsın kilo alamayan kişiler de mevcuttur.
Yazıya başlamadan önce kilo almak isteyen kişilerin spor yaptığını varsaydığımızı belirtmekte fayda var. Spor yapmayarak kilo almak, pek çok açıdan sağlıklı değil. Kiloyu yağ olarak almaktansa, kas olarak alabilmek adına antrenman yapmanızı öneriyoruz.

Yağ yakmak ya da kilo vermek gibi, kilo almak da tamamen enerji ile ilintilidir. Gün boyunca yaktığımız kaloriden az aldığımızda yağ yaktığımızı önceki yazılarımızdan hatırlarsınız. Bunun tam tersi de kilo almanın en büyük koşuludur diyebiliriz. Gün boyunca toplamda yaktığımız kalorinin üstünde aldığımız zaman, kilo alırız.

Hızlı kilo almak sağlıklı mı?
Bu soruya yanıt vermeden önce vurgulamamız gereken en önemli konu, “hızlı” kelimesinin ne anlama geldiği. Zira hızlı kilo almak, aslında sağlıklı bir şey değil. Buradaki “hızlı” kelimesini, “etkili” kelimesiyle bir tutmak daha doğru olacaktır.

Neden mi?

Çünkü çok kısa sürede çok fazla kalori tüketerek kilo aldığımız zaman, gereğinden fazla olan kaloriler vücutta yağ olarak depolanır. Bu da pek çoğumuzun amaçladığı ‘kas kütlesi arttırma’ yoluyla kilo almak gibi değildir, sağlıksızdır. Bu nedenle yavaş, fakat etkili adımlar atmak doğru yöntem olacaktır.

Protein ve yağ miktarı sabit iken, karbonhidrat miktarını değiştirerek kaloriyi azaltıp arttırmak atmamız gereken ilk adım olacaktır. Vücut ağırlığınız arttıkça da, yağ ve karbonhidrat miktarını da buradaki bilgiler doğrultusunda değiştirmeniz ikinci adım olarak mantıklı olandır.

Kilo alırken, kilo vermenin aksine daha az proteine ihtiyaç duyarız. Yağ ihtiyacımız çok küçük miktarlarda, vücut ağırlığımız arttıkça artacaktır. Karbonhidrat ise kalori artış ve azalışını asıl belirleyen makrodur.

Karbonhidrat, pek çok kilo vermeye çalışan kişinin korkulu rüyasıdır. Fakat kilo verirken de yağdan ve proteinden çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz karbonhidrat, kilo alırken en yakın dostumuz olmalıdır. Kalorileri manipüle etmek istiyorsak ve efektif bir kilo alma dönemi geçirmek istiyorsak, karbonhidratı sevmemiz dışında pek çaremiz yok.

Tabii ki yanlış strateji ile, karbonhidratın fazlasının da yağ olarak depolanma riski mevcut. Ancak kilo alırken, yağ oranımızı hiç değiştirmeden kilo almamız da bilimsel açıdan pek mümkün değil. Bu nedenle kilo alırken yağ oranından fedakarlıkta bulunmak da bir nevi şarttır.

Kilo almanın hızlı değil efektif olması gerektiğine, aksi takdirde yağ oranının istediğimizin çok üstüne çıkabileceğine, en önemli belirleyicinin kalori ihtiyacı ve akabinde makroların dağılımı olduğuna değindik. Bu noktadan sonra bahsettiğimiz yöntemleri uygulamak size kalıyor. Yalnızca sağlıklı yağ oranı yüzdelerinin dışına çıkmadan kilo almanızın sağlıklı olduğunu vurgulamamız gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde metabolizmanız kilolu olmaya alışır, aldığınız kiloları daha zor verirsiniz ve sağlıksız bir yağ oranı zaten sağlıksızdır.

Sabırla, adım adım belirttiğimiz stratejileri uygulayıp antrenmanlarınızı aksatmazsanız kilo almamanız için hiç bir sebep yok. Ya da durun, belki vardır? Belki de iştahınız burada belirttiğimiz yöntemleri uygulamaya yetmiyordur. Böyle durumlarda gıda takviyeleri işinize yarayacaktır.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: