Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Hamilelikte annnenin yediği abur cubur çocuğu depresif yapıyor

Gebelik esnasında abur cubur gıdalara karşısında duyulan istekle baş etmek şiddet olabilir fakat araştırmacılar gebelikleri esnasında yağdan varlıklı diyetle beslenen kadınların çocuklarının (zihinsel) mental sağlıkla ilgili problemlere daha eğilimli olduğunu buldular.
Çocuk sonra sağlıklı beslense bile…
Hamilelik her tarafında fazla yağlı beslenmek, çocukta beyin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bu Nedenle serotonin (sevinç hormonu) seviyesi düşüyor ve duygu şart bozuklukları gelişiyor. Ne yazık oysa bu tesir çocuk sonradan dinç beslense bile geri dönmüyor.

Yağdan zengin gıda sadece anne adayları için sağlık problemi oluşturmakla kalmayıp, bununla beraber bebeğin beyin gelişimini ve hormonları altüst ediyor. İleriki dönemde çocukta anksiyete ve buhran gibi bozukluklara yol açıyor. Birçok us sağlığı ile ilgili hastalık genetik ile ilgili olmakla birlikte anne beslenmesi de minimum pek etkili. Bilhassa obezite ve yağ tüketiminin çoğalan ülkelerde gittikçe arttığı düşünülürse, bu sorun gelecek jenerasyonlar için de önemli etkilere sahip.

Maymunlar üzerinden kanıtlandı

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden bir ekip yüksek yağ taşıyan diyetin etkilerini, hamile maymunlar üstünde araştırdı. Toplam 65 adet hamile makak cinsi maymun iki gruba ayrıldı. Bir gruba yağdan zengin diyet verilirken öteki grup teftiş grubu oldu.

135 adet kadınsı ve erkek yavru incelendi. Bunlardan anne karnında yüksek yağ içeren diyete maruz kalanlarda kontrol grubuna kadar daha pozitif anksiyeteye rastlandı. Araştırmacılar buna beyindeki merkezi serotonin sistemindeki bozulmanın niçin olduğunu söylediler. Düşük serotonin seviyeleri, iştahı, sindirimi, hafızayı, uykuyu ve seksüel arzuyu etkileyen mod bozukluklarına neden olur. Daha ötesi bu yavrular sonradan dinç diyet alsalar bile, erken yaştaki bu etkilenme geri dönmez.

Besin gelecek nesillere tavır olarak aktarılıyor

Pediatrik psikiyatristler de anksiyete ve buhran gibi problemlerin ortaya çıkmasında beslenmenin, kalıtımsal yatkınlıklar dek önemli olduğunu belirtiyor. Beslenmenin gelecek nesillerin davranışlarına büyük etkisi var. Obezitenin yürek hastalığı gibi maddi rahatsızlıklarla bağlantısı biliniyordu fakat artık beyni de etkilediği açık açık biliniyor.

Ortaya çıkan bu sonuçlarla, gebelikte anne beslenmesi ve bebeğin akıl sağlığı arasındaki bağlantıyı açıkça göstermekteki amacımız, gebeleri fena beslenmenin etkileriyle ilgili ikaz etmek ve aileleri gelecekteki akıl ve ceset sağlığı için sağlıklı seçimler yapmaya yöneltmek olmalıdır.

Sağlıklı yaşam tarzı ve gıda hamilelik esnasında da bir sağlık politikası olmalıdır. Bu konularda yapılan incelemeler ve yazılan yazılarla halkın ve kadınlarımızın farkındalığı artırılmalı ve gebelikte sağlıklı beslenmenin önemi aralıksız vurgulanmalıdır.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments: