Bu Blogda Ara

slider

Son Paylaşılan

Navigation

Dikkat Eksikliği

Dikkat Eksikliği, dikkatte bir eksiklikten ziyade, kişinin dikkatini istemli olarak bir işleme,özellikle zihinsel uğraş gerektiren ve kişinin ilgi alanının dışında olan konulara -ki bu öğrencilerde sıklıkla ders çalışmadır- yöneltmekte ve sürdürmekte güçlük çekmesidir.

Dikkat Eksikliği Nedir? Dikkat Eksikliği, dikkatte bir eksiklikten ziyade, kişinin dikkatini istemli olarak bir işleme,özellikle zihinsel uğraş gerektiren ve kişinin ilgi alanının dışında olan konulara -ki bu öğrencilerde sıklıkla ders çalışmadır- yöneltmekte ve sürdürmekte güçlük çekmesidir.

Dikkat eksikliği tek başına görülebildiği gibi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun bir parçası olarak da görülebilir. Okul öncesi çağlarda gözden kaçabilmekte, fark edilmesi sıklıkla okul hayatının başlamasıyla birlikte olmaktadır.

Dikkat Eksikliği Bozukluğunda En sık rastlanan yakınmalar şunlardır:
– Sanki aklı başka bir yerdeymiş gibi
– Soruları okumadan cevaplıyor
– Dersin başına oturamıyor
– Hiç tekrar yapmıyor
– Sınavlarda bildiği soruları bile yanlış yapıyor
– Çok basit işlem hataları yapıyor
– Çok dağınık
– Eşyalarını orada burada unutuyor
– Sık sık bir şeyleri bahane edip dersin başından kalkıyor
– Başladığı işleri tamamlamakta güçlük yaşıyor
– Ödevlerini hep son ana bırakıyor
– Kendi başına ders çalışamıyor
Dikkat Eksikliği bozukluğunda sorun, beynin ön bölgesinde (prefrontal bölge) yer alan dikkat sistemindeki işlevsel bozukluktur.
Dikkat eksikliğinin tanısı ayrıntılı psikiyatrik muayene, okul ve ebeveynden alınan bilgiler ışığında çocuk ve ergen psikiyatri uzman doktoru tarafından konulmalıdır.

Dikkatin Ölçülmesi
Dikkatin değerlendirilmesinde kullanılan çeşitli dikkat testleri vardır. Bu testler dikkati sürdürülebilmesi, dikkatin çelinebilirliği, dikkati yönlendirme becerisi gibi dikkatin alt bileşenlerini değerlendirir, tanı, tedavi ve takip sürecinde objektif değerlendirmeye katkı sağlar.

Dikkat Eksikliği Nedir Değerlendirmesinde Yardımcı Testler
Beyin Dalgaları Görüntülenmesi: Beyin ön bölgesinde yer alan dikkatin yürütücü fonksiyonlarının kontrol edildiği beyin bölge faaliyetlerinin 30 dakika süreyle görüntülenmesi sonucunda, çocuk ve ergenlerde dikkat eksikliği tanısı kesin olarak konulmaktadır.
WISC-R: Bir çeşit zeka testidir. Çocuğun/gencin dikkat becerileri konusunda fikir verdiği gibi, öğrenme alanlarında yaşanan sorunlar hakkında da bilgi vericidir.
CPT: Özellikle dikkati sürdürme ve uygunsuz tepkileri bastırma becerisinin değerlendirilmesinde yardımcıdır.
Stroop: Dikkatin çelinebilirliği,
SAT: Dikkatin yönlendirilebilmesi gibi becerilerin değerlendirilmesinde faydalıdır.
Dikkat eksikliği, Depresyon, Sınav Kaygısı ve Uyum Bozukluğu gibi durumlarda da sık gördüğümüz bir yakınmadır. Özgül Öğrenme Bozukluğu olan çocuklarda da Dikkat Eksikliği Bozukluğu/Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu sıklıkla birlikte görülebilmektedir.

Dikkat Eksikliği Tedavi Nasıldır?
Dikkat eksikliği tedavisinde en önemli basamak tespitin doğru yapılmasıdır. Dikkat Eksikliği Bozukluğu / Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ile depresyona/sınav kaygısına ikincil olarak yaşanan bir dikkat dağınıklığının tedavisi farklıdır. Sorunun kaynağına göre dikkat eğitimi, bireysel psikoterapi, farmakoterapi, ebeveyne rehberlik ve danışmanlık yapılması ve eğitim başlıca kullanılan yöntemlerdir.
PAYLAŞ
Banner

YORUMLAR:

0 comments: